Bewapende burgers

Twee kilometer lang kon Mohamed Lahouaiej Bouhlel op hoge snelheid met een vrachtwagen door de feestvierende menigte op de Promenade des Anglais in Nice rijden voordat hij door politiekogels werd gestopt. Op het moment dat ik dit schrijf staat het dodental op 84; 18 mensen zijn levensgevaarlijk gewond.

De aanslag vond plaats op de Franse nationale feestdag Quatorze Juillet; de menigte had, zoals ieder jaar, staan kijken naar een vuurwerkshow. Vanwege de terreurdreiging vanuit islamofascistische hoek en de noodtoestand was er veel politie aanwezig, volgens een Nederlandse ooggetuige 'belachelijk veel'. Toch kon Bouhlel over een afstand van twee kilometer zigzaggend over de Promenade des Anglais scheuren om zoveel mogelijk mensen aan te rijden.

Er zijn veel redenen te bedenken waarom het zo lang duurde voordat hij gestopt werd. In de eerste plaats had hij het verrassingselement aan zijn kant. Wanneer er een aanslag plaatsvindt duurt het vaak even voordat mensen zich realiseren dat het om een aanslag gaat. Het is zoiets uitzonderlijks dat men zich het niet kan voorstellen; de meeste mensen, ook politieagenten, beschikken niet over vergelijkingsmateriaal om het te herkennen. Ook het gebruik van een vrachtwagen speelde hierbij een rol. Had Bouhlel een kalasjnikov uit een tas gehaald, dan was hij direct als terrorist herkend. Nu konden politieagenten twijfelen of er sprake was van een aanslag of een ongeluk. De vraag of de chauffeur wellicht onwel was geworden kan hen ervan weerhouden hebben direct het vuur te openen op de cabine van de vrachtwagen. Ook de feestvierende menigte kan een reden zijn geweest dat de politie niet eerder heeft geschoten; de kans dat omstanders door politiekogels zouden worden geraakt, werd misschien te groot geacht.

Maar er is nog een reden waarom Bouhlel zijn dodelijke parcours zo lang kon vervolgen. Hoewel er veel politie aanwezig was, kon die net verkeerd opgesteld staan of geen vrij schootsveld hebben. Er was een grotere kans geweest om Bouhlel eerder te stoppen als meer aanwezigen een vuurwapen hadden gehad - aanwezige burgers.

undefined

Ongewapende slachtoffers

Op 7 juli interviewde ik Jasper de Groot, oprichter van Vrij Wapenbezit Nederland en tot voor kort voorzitter van de kleine Libertarische Partij. Aanleiding was een artikel dat hij op 28 juni op The Post Online had geplaatst, getiteld: 'De overheid faalt, we moeten onszelf weer kunnen verdedigen'. Ondertitel: 'Liever gewapende overlevers, dan ongewapende slachtoffers.' Op 11 november 2015 publiceerde hij op dezelfde site het artikel 'Sta mensen toe zich te verdedigen tegen terreur, vrij wapenbezit is de enige methode'. De Groot schreef dit artikel naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en besloot het met: "Een ongewapende bevolking werkt als een rode lap op het type mens dat genoegen schept in moord en doodslag. De enige manier om ons te kunnen verzetten tegen de islamitische terreur, is om eerlijke mensen de mogelijkheid te geven zich ook daadwerkelijk te kúnnen verdedigen. Vrij wapenbezit is daarvoor de enige methode."

De Groot (1992) is student geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en omschrijft zich op zijn website als klassiek-liberaal. Hij pleit ervoor de liberale wapenwetgeving van Tsjechië over te nemen, die burgers toestaat vuistvuurwapens ter zelfverdediging te dragen. Zijn pleidooi zou zo langzamerhand gehoor kunnen vinden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden