Bewakers tegen patiënten

Het Willem Arntsz Huis in Utrecht heeft sinds kort bewakers in dienst voor agressieve patiënten. ,,De verplegers hebben zo het gevoel dat ze er niet alleen voor staan'', zegt directeur algemene zaken Peter Turpijn van de inrichting.

De psychiatrische inrichting wordt al enige tijd geplaagd door een gebrek aan verplegend personeel.

Het is niet de bedoeling dat de beveiligingsbeamten de rol van verpleger aannemen. Ze assisteren pas als een patiënt agressief wordt.

Voorlopig is het inzetten van bewakers nog een experiment, dat bij succes wordt voortgezet. Om hun taak goed te kunnen vervullen, hebben de bewakers in een training kennisgemaakt met wat basisbeginselen van de psychiatrische zorg.

De instelling worstelt niet alleen met agressie binnen, maar ook buiten de muren. In de (open) psychiatrische inrichting lijkt het soms wel een komen en gaan van dieven, drugsdealers en andere onbevoegden. Volgens Turpijn voelt het personeel zich nog niet onveilig, maar juist om dat te voorkomen worden de beveiligingsbeambten gebruikt.

GGZ Nederland, de koepel van psychiatrische instellingen, ziet de rol van bewakingsbeambten als assistent-verplegers als een noodgreep. Volgens GGZ-manager zorgbeleid Goof van Gemert is onveiligheid in en rondom inrichtingen een bekend verschijnsel. ,,Dit is een manier om door te kunnen werken, zonder meteen afdelingen te hoeven sluiten. Zeker nu er een gebrek aan verpleegkundigen is en men toch op volle sterkte wil draaien.''

GGZ Nederland wijst erop dat niet elke beveiligingsmedewerker voor deze taak in aanmerking kan komen.

,,Je kunt een uitsmijter van een discotheek niet zomaar in de zorg zetten. Ze moeten wel kennis van zaken hebben.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden