Bewaker Bin Laden bekent schuld

Frank Kools

De Soedanees Ibrahim al Kosi, de ex-bodyguard, chauffeur en kok van Al-Kaida-leider Osama bin Laden, heeft zich gisteren op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay schuldig verklaard aan het ondersteunen van terrorisme. Het was de eerste schuldverklaring in de aparte militaire tribunalen voor terreurverdachten sinds het aantreden van president Obama, begin vorig jaar.

Al Kosi (50) liet gisteren zijn hulpadvocaat, marinecommandant Susan Lachelier, voor hem schuldig pleiten in een zogeheten militaire commissie. Gekleed in een wit gewaad en met een wit hoofddeksel op antwoordde hij ’ja’ op de vraag van de rechter of hij begreep wat dat inhield.

Waarschijnlijk krijgt Al Kosi in ruil hiervoor een lichte straf, zodat hij redelijk snel naar huis kan. De straf zelf wordt pas op 9 augustus opgelegd. De Soedanees, die jarenlang werkte voor Al-Kaida – eerst in zijn vaderland, daarna in Afghanistan – zit al achtenhalf jaar vast op Guantánamo Bay.

Rechter Nancy Paul werkte daarna een zes pagina’s lang relaas af over Al Kosi’s banden met Bin Laden. In een vraag-en-antwoord-sessie liet ze hem bevestigen dat hij ooit de scepter zwaaide over de keuken van het ’Ster van Jihad’-complex van Al-Kaida in Afghanistan, dat hij Bin Laden had beveiligd en hem soms rondreed.

Paul benadrukte dat Al Kosi geen voorkennis had van de aanvallen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Hij gaf vooral ’logistieke ondersteuning’ aan de terreurbeweging, onder andere door in de weken voor de aanslagen een Al-Kaida-kamp te helpen ontruimen en Bin Laden naar het Tora Bora-gebergte in Afghanistan te helpen uitwijken.

De oud-kok en bodyguard las zichtbaar onbewogen de gerechtsstukken mee. Hij steunde met zijn hoofd op zijn hand, streelde door zijn grijzende baard en keek zelden op. Zijn ’ja’s’ en ’nee’s’ waren kort en soms zo zacht dat een van zijn advocaten de rechter moest verzekeren dat hij al had geantwoord.

Al Kosi’s veroordeling is de vierde in de speciale, omstreden tribunalen die door de vorige president Bush zijn opgezet om Al-Kaida-verdachten en -helpers te vervolgen. Obama beloofde in zijn verkiezingscampagne een einde te maken aan de aparte hoven, maar ging uiteindelijk niet verder dan ze te hervormen. Ook beloofde hij Guantánamo Bay te sluiten, maar beide partijen in het Congres verzetten zich daartegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden