Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen
In Wageningen is kort voor middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken. Dat moment markeert de overgang van het herdenken op 4 mei naar de viering van de bevrijding op 5 mei.
De nationale viering van bevrijdingsdag begint vrijdagochtend op het provinciehuis in Haarlem, met de 5 mei-lezing door acteur Nasrdin Dchar. In de kinderlezing geeft de 12-jarige Neal de Hoop uit Alkmaar zijn visie op vrijheid. Onder anderen premier Mark Rutte en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zijn daarbij. Thema van de viering dit jaar is 'De kracht van het persoonlijke verhaal'. Daarna geeft de premier een speech op Bevrijdingspop Haarlem.
De dag wordt zoals ieder jaar afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. Het koningspaar is erbij aanwezig. De muziek wordt verzorgd door het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley, met solisten Roel van Velzen en Joy Wielkens, harpist Remy van Kesteren, het ZO! Gospel Choir en de cast van Soldaat van Oranje - De Musical. Ook is er een optreden van Het Nationale Ballet.
De bevrijdingsvuurceremonie vond donderdagnacht plaats voor Hotel De Wereld waar in 1945 overeenstemming werd bereikt over de Duitse overgave. De Wageningse burgemeester Geert van Rumund stak het vuur op het 5 Mei Plein aan. Hij kreeg de vlam overhandigd uit handen van de Britse Normandië-veteraan Ray Lord (91). Die had het opgehaald in het Britse Hull.
Vanuit het hele land zijn er lopers naar Wageningen gekomen, meer dan 1300 in ruim zeventig teams, die het vuur in estafette weer terugbrengen naar hun eigen gemeente. De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is al sinds 1948 een traditie. In dat jaar werd een fakkel vanuit de Britse havenstad Portsmouth naar het D-day strand in Normandië gebracht. Nijmeegse atleten namen het vuur vervolgens mee naar Wageningen.