Bevrijdingsleger aarzelt

De militaire leiders van het Albanese Bevrijdingsleger voor Kosovo, het UCK, konden er dit weekeinde niet toe komen 'ja' te zeggen tegen het ontwerp-vredesakkoord van Rambouillet, ondanks zware Amerikaanse druk. Vandaag moeten de commandanten bijeenkomen om een knoop door te hakken.

Het UCK is 'in principe' akkoord en de zaak ontwikkelt zich 'erg positief', verzekerde de nieuwe UCK-leider Hasjim Thaci de wereld gisteren vanuit de Albanese hoofdstad Tirana. Maar hij kon niet met zekerheid zeggen wanneer het UCK de 82 pagina's van het akkoord van Rambouillet daadwerkelijk zou ondertekenen: ,,Op een gunstig moment'', dat was alles wat hij kwijt wilde. De jeugdige Thaci was de aanvoerder van de UCK-delegatie in Rambouillet. De Amerikanen proberen het UCK ertoe te bewegen zo snel mogelijk te tekenen. Een Albanees ja-woord voor het akkoord zou de druk op de onwillige Servisch-Joegoslavische leider Milosevic om ook te tekenen, sterk opvoeren. De Navo zou betere papieren hebben bij eventuele luchtaanvallen op Joegoslavië als de Albanese rebellen in Kosovo wel voor de vrede tekenen.

Alle politieke groepen en partijen onder de Kosovo-Albanezen zijn inmiddels akkoord gegaan met 'Rambouillet', alleen de vechters van het UCK aarzelen nog. De Albanezen moeten, als het akkoord wordt uitgevoerd, het streven naar volledige onafhankelijkheid opgeven in ruil voor autonomie en vrede. Die vrede moet bewaakt worden door 28 000 manschappen van de Navo.

Hasjim Thaci onderstreepte gisteren in Tirana nog eens hoe belangrijk volledige uitvoering van dat onderdeel van het akkoord is: alleen Navo-troepen onder Amerikaans commando zijn voor de UCK-mannen aanvaardbaar. Onder geen beding is het UCK bereid de eigen wapens op te geven, zoals de Contactgroep van grote mogendheden vraagt. Volgens Thaci eist het akkoord niet met zoveel woorden dat het UCK de wapens afgeeft. Het UCK wil eigenlijk ook dat er drie jaar nadat een begin is gemaakt met de uitvoering van het vredesakkoord een referendum in Kosovo zal worden gehouden over autonomie of onafhankelijkheid. De westerse mogendheden weigeren die wens te honoreren.

Voor de Servisch-Joegoslavische leiders maakt juist het stationeren van Navo-troepen het akkoord niet of nauwelijks aanvaardbaar. Met een grote mate van zelfbestuur voor de Albanezen kan Belgrado met moeite nog leven, maar niet met buitenlandse inmenging.

Voor 15 maart moeten de partijen in het conflict gewonnen zijn voor het akkoord, is in Rambouillet afgesproken. De Amerikaanse senator Bob Dole meende zaterdag het UCK al voor de zaak gewonnen te hebben. Hem was, zo verzekerde hij, beloofd dat het UCK 'op zondag' zou tekenen. Dat is niet gelukt. Intussen kwam het gisteren in de hoofdstad Pristina tot een schietpartij tussen een Albanese inwoner en de politie waarbij twee Servische politiemannen omkwamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden