Bevrijd van de FNV-dominees

Zzp'ers in de bouw bezegelen uittreden uit FNV vandaag met nieuwe naam

"Aan de letters FNV kleven associaties die ons, plat gezegd, lelijk voor de poten liepen", zegt Charles Verhoef, voorzitter van - nu nog - FNV Zelfstandigen Bouw. Vanmiddag maakt hij de nieuwe naam van zijn bond bekend en daarmee bezegelt hij het vertrek van ZBo uit de FNV. Een stap die drie van de negentien FNV bonden op 23 juni van dit jaar hebben gezet, omdat zij geen toekomst meer zagen binnen de door conflicten verscheurde FNV. Verhoef kijkt om en blikt vooruit.

Negatieve associaties? Veel bonden traden juist niet uit de FNV, omdat die drie letters deuren openen in politiek Den Haag die voor anderen gesloten blijven.
"Natuurlijk, dat zal ik niet ontkennen. Maar eenmaal binnen, is het met FNV voor je naam niet makkelijker om tot resultaten te komen. De FNV geldt als die werknemersclub die niets wil. Die wil houden wat 'ie heeft. Dat is nou niet bepaald onze club. Onze leden zijn zelfstandigen en wij willen heel veel veranderen. Als politici dat ontdekken, zijn ze blij verrast."

Waar verrast u ze mee?
"Begin ik over pensioenen voor zzp'ers, dan denken ze dat ik het - als FNV'er - heb over een verplichting die we aan iedereen gaan opleggen. Niks ervan. Wij willen geen plichten, wij willen rechten, mogelijkheden, faciliteiten."

Wat schiet een zelfstandig timmerman op met faciliteiten?
"Wij hebben vijf juristen rondlopen, die er een dagtaak aan hebben om leden te helpen bij het verkrijgen van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. En dan hebben ze al een verzekering. Veel verzekeraars weigeren zzp'ers in de bouw. Sparen voor hun pensioen doen onze leden gewoon op hun spaarrekening. Daar zetten ze ook centen weg voor als ze even geen werk hebben. Maar de belastingdienst ziet ze als individu; sparen ze meer dan 21.000 euro, dan worden zzp'ers gestraft met een forse belastingaanslag.

Daarom hebben wij een plan. Stop al dat geld van al die zelfstandigen in één pot. Iedereen bepaalt zelf of hij meedoet, hoeveel hij inlegt en voor welk doel hij geld opneemt. Arbeidsongeschikthied, ziekte, geen werk, een opleiding. En: jouw centjes blijven jouw centjes. Dat willen mensen graag, al zitten daar ook nadelen aan. Ben jij net aan het sparen en je komt in een rolstoel, dan heb je maar weinig geld. Het is niet zaligmakend, maar een hele verbetering. En de overheid moet dat faciliteren. Over drie jaar moet het er zijn."

Dat is ambitieus. U heeft 10.000 leden. Hoe krijgt u dat voor elkaar?
"In zzp-land is een gigantische versnippering. Naast ons is er ZZP Nederland (23.000 leden), PZO (15.000) en FNV Zelfstandigen (13.000). Op hoofdlijnen zijn wij het met elkaar eens, maar we hebben alle vier de neiging ons te profileren. Ons pleidooi is, laten we de krachten bundelen: één agenda, één smoel. Daar voeren we gesprekken over."

Had u niet beter binnen de FNV kunnen blijven? Die heeft 1,2 miljoen leden. Dat is pas massa.
"Het trieste is: bij de FNV zit geen creatief denkvermogen meer. Die is in de kramp geschoten. Een paar jaar geleden kwam ik met een plan voor vernieuwing van de sociale zekerheid. Om erover te discussiëren. Na een paar minuten al werd ik door twee mensen onderbroken. Ze vergeleken me met Geert Wilders, vonden het extreem-rechts wat ik uitkraamde. Ze wilden niet meer met mij praten en verlieten de zaal. Zo'n club, wat moet ik daarmee?"

Het was u dus al langer duidelijk dat er een gat gaapt tussen u en de rest van de FNV?
"Ja, en erger nog: tussen werkenden en de FNV. De FNV is een dominee. die zegt wat jij moet vinden. Een dramatische cultuur. De FNV neemt leden en potentiële leden niet serieus en verdwijnt dus in de marge."

Hoe snel heeft u uw nieuwe bond opgebouwd?
"Het beeld bestaat dat we nu een lege club zijn die alles opnieuw moet bedenken. Dat klopt volstrekt niet. Wij waren al een autonome bond, met een eigen bestuur en 24 medewerkers. De collectieve belangenbehartiging van zzp'ers hoorde formeel bij de vakcentrale. Daarvoor betaalde een klein clubje als het onze elk jaar 150.000 euro, 6 procent van ons budget. Maar als wij iets wilden bereiken in Den Haag, moesten we het echt zelf doen. Dus op de keper beschouwd verandert er niks. Ja, we besparen 150.000 euro. Daar kunnen we onze dienstverlening van uitbreiden."

Spannende vergadering
De zestien bonden die in juni besloten om onder FNV-vlag door te gaan met vernieuwing van hun vakbond, wacht vanavond een spannende vergadering. Hoewel ze zich tot volgend jaar mei hebben gegeven om onder leiding van interim-voorzitter Ton Heerts te komen tot een bond die ook de niet-traditionele achterban aanspreekt - jongeren, vrouwen, allochtonen, hoogopgeleiden - lijkt de onenigheid nu al hoog op te lopen. Morgen praat Heerts de pers bij over de voortgang.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden