Bevrijd na 1097 dagen gijzeling

Ali Haider Gilani, twee dagen voor zijn ontvoering drie jaar geleden. Beeld reuters
Ali Haider Gilani, twee dagen voor zijn ontvoering drie jaar geleden.Beeld reuters

Drie jaar werd hij vastgehouden, maar dinsdag werd de ontvoerde zoon van de Pakistaanse oud-premier Gilani gered tijdens een militaire operatie in Afghanistan. Bij toeval.

Gert Jan Rohmensen

De 30-jarige Ali Haider Gilani werd bevrijd tijdens een gezamenlijke operatie van Afghaanse en Amerikaanse commandotroepen. Hij werd aangetroffen in Paktika, een Afghaanse provincie ten zuiden van de hoofdstad Kaboel, vlakbij de grens met Pakistan.

De vondst van Gilani was toeval, bleek onder meer uit een verklaring die de Afghaanse president Ghani uitgaf. Hij bevestigde dat de gezamenlijke Afghaans-Amerikaanse actie in eerste instantie was gericht op het oprollen van een Al-Kaidacel. 'Tijdens de operatie werd Ali Haider Gilani geïdentificeerd op deze locatie, en bevrijd uit de handen van de terroristen', aldus de verklaring.

'Prettige verrassing'
De Amerikaanse troepen in Afghanistan lieten later weten dat er vier militante strijders werden gedood, en dat er al wel een aanwijzing was dat zij mogelijk een gijzelaar vasthielden. "Hij vocht als enige niet terug, dus hebben we hem meegenomen", zei een Amerikaanse legerwoordvoerder droogjes. Dat het Gilani bleek te zijn noemde hij "een prettige verrassing".

Ali Haider is de jongste zoon van Yusuf Raza Gilani, premier van Pakistan tussen 2008 en 2012 voor de Pakistaanse Volkspartij PPP. Hij werd op 9 mei 2013 ontvoerd in zijn woonplaats Multan. Dat was twee dagen voor de Pakistaanse verkiezingen, waar Gilani-junior zelf een zetel hoopte te veroveren in het provinciale parlement van de zuidelijke provincie Punjab.

De Pakistaanse Taliban golden als hoofdverdachten. De islamitische terreurgroep had voor de verkiezingen al gedreigd om politici te ontvoeren, met name die van de PPP en andere seculiere partijen.

Onderhandelingstactiek
Ontvoeringen zijn voor de verschillende militante groepen die in Pakistan en Afghanistan tegen de regeringen strijden, een van de manieren om aan geld te komen. Vaak worden gijzelaars ook doorverkocht aan andere terreurgroepen, wat kan verklaren waarom Gilani in Afghanistan werd aangetroffen. Bovendien kunnen gijzelaars worden gebruikt in onderhandelingen met de autoriteiten.

Oud-premier Yusuf Gilani (R) wordt gefeliciteerd door aanhangers. Beeld ap
Oud-premier Yusuf Gilani (R) wordt gefeliciteerd door aanhangers.Beeld ap

Het laatste lijkt in dit geval ook te zijn gebeurd. Oud-premier Gilani meldde vorig jaar al dat de ontvoerders zijn zoon zouden laten gaan, in ruil voor de vrijlating van een aantal kopstukken van Al-Kaida. Hij zei toen ook dat hij een telefoongesprek van acht minuten had gehad met zijn zoon.

'We geloofden het niet'
De familie van Ali Haida reageerde volledig verrast op het nieuws. "Toen we het voor eerst hoorden geloofden we het niet", zei zijn oudere broer Ali Musa Gilani. "Plannen om het te vieren hebben we nog niet, we willen eerst zijn gezicht zien."

Vader Gilani was opgetogen te zien op de Pakistaanse televisie tijdens een politieke bijeenkomst. "Dit is een hele goede dag voor mij", jubelde hij. Zijn zoon keert vermoedelijk nog vandaag terug naar Pakistan.

Het 6-jarige zoontje van Ali Haidar Gilani, Jamal Uddin, viert de bevrijding van zijn vader. Beeld ap
Het 6-jarige zoontje van Ali Haidar Gilani, Jamal Uddin, viert de bevrijding van zijn vader.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden