Bevraag je kind zo dat het zelf gaat nadenken over z'n gedrag

SOMAJEH GHAEMINIA

Nog maar vijf jaar en nu al tot streken in staat. Hoe kan moeder voorkomen dat dochter wordt beïnvloed door boefjes uit de buurt?

Rumoer in de straat: het gepensioneerde echtpaar aan de overkant werd verrast met een deuk in de motorkap van hun kleine auto. Wat er gebeurd was, daar heeft de andere buurvrouw documentatie van. Met haar smartphone filmde ze een opzienbarend tafereel. Daarop is te zien hoe drie meisjes, van wie één nog maar een kleuter, een aanloop nemen en met volle kracht op de motorkap springen alsof het een trampoline betreft. Om vervolgens hard in lachen uit te barsten en te gaan voor nóg een rondje.

De moeder van de kleuter schrikt zich wezenloos bij het zien van de beelden. Háár meisje, dat zulke rare dingen doet? Na een gesprekje heeft ze de sterke indruk dat haar dochter is beïnvloed door de oudere buurmeisjes. "Want zij wilden graag dat ik meedeed."

Nog maar vijf jaar is ze en nu al tot gekke acties te verleiden. Hoe kan ik haar wapenen tegen beïnvloeding van buitenaf, vraagt haar moeder zich af. Of hoort dit bij groter groeien en moet ze de controle loslaten?

Van een vijfjarige kun je niet verwachten dat ze de gevolgen van zulke acties altijd kan overzien, zegt wijkpedagoog Steffie Moonen, werkzaam bij opvoedbureau Utrecht in Vleuten. En daarbij: "Hoe ouder ze wordt, hoe meer de kinderen om haar heen belangrijker worden, en daarmee stijgt de kans dat het kind iets gaat doen waar ze uit zichzelf niet op was gekomen. Al zou ze de gevolgen wél overzien, dan nog was de behoefte om met de andere buurmeisjes mee te doen en erbij te horen blijkbaar groter."

Hoe het ook zij, springen op andermans auto mag niet en daar moet de moeder helder over zijn. Maar zonder het kind aan te vallen, benadrukt Moonen. "Ga een gesprek aan vanuit vertrouwen en nieuwsgierigheid. Waarom deden jullie dat? Wat zouden de gevolgen kunnen zijn? Wat zouden de buren ervan vinden dat hun auto nu een deuk heeft? Al vragende trigger je kinderen om na te denken over hun doen en laten."

Is dochterlief inderdaad beïnvloed? Leer haar dan 'nee' te zeggen wanneer ze iets niet wil. Ook hier is vragen een goede methode, zegt Moonen. "Hoe kun je 'nee' zeggen? Vaak komen zelfs de kleinsten met meer ideeën dan volwassenen voor mogelijk houden. Als je ziet dat je kind het geleerde in de praktijk brengt, complimenteer het dan."

Kinderen die streken uithalen, dat hoort bij opgroeien, erkent Abdellah Mehraz, pedagoog en oprichter van adviesbureau Trias Pedagogica. Toch denkt hij dat dit geval van aanstekelijke ongehoorzaamheid was te voorkomen. "Deze kinderen waren blijkbaar zonder toezicht van volwassenen buiten aan het spelen, in de buurt van auto's. Weliswaar met iets oudere buurtgenoten, het blijven toch kinderen. Dat zou ik voor een vijfjarige onverantwoord vinden."

Dat gezegd hebbende, adviseert Mehraz alle ouders van de springende kinderen uit te nodigen voor een goed gesprek. "Trek samen één lijn, en creëer een cultuur waarin het voor alle kinderen uit de buurt duidelijk is wat wel en niet mag. En wat de consequenties zijn. Want als de één niet wordt aangesproken, dan verliest de preek van moeder die het wél doet onmiddellijk aan kracht. Zodra haar kind buiten is, wil ze toch weer bij de groep horen."

Reageren? Zelf een vraag insturen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden