’Bevorder tolerantie over niet-geloven’

Televisiespotjes van Postbus 51 moeten de godsdienstvrijheid in Nederland bevorderen.

Dat stelt publicist Michiel Hegener in het themanummer ’Religie en grondrechten’ van Justitiële verkenningen, een uitgave van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum van het ministerie van justitie.

Godsdienstvrijheid is vastgelegd in de Grondwet. Iedereen mag zelf weten welke religie hij wil aanhangen, en dus ook welke níet. Maar, schrijft Hegener: „Honderdduizenden Nederlanders zijn druk met het belemmeren van de geloofsvrijheid van anderen. Ze worden niet gehinderd door overheid en politiek. Die onderschatten het probleem, of hebben het zelfs niet opgemerkt.”

Hegener doelt in het bijzonder op moslims. Ook in Nederland tolereren zij volgens hem veelal niet dat geloofsgenoten ’er uit stappen’. „Zelfs tegen hun beste vrienden durven twijfelaars zich niet te uiten, want ze kennen de regels van de islam over afvalligheid: daarop staat de doodstraf.” Dat is strijdig met de Grondwet, maar volgens Hegener ontbreken middelen om op te treden tegen zulke geloofsdwang.

Daarom pleit Hegener ervoor dat vrijheid van godsdienst op dezelfde wijze gestalte krijgt als het verbod op discriminatie, dat ook in de Grondwet staat. Zoals er Postbus 51 tv-spots waren die varieerden op het thema ’discrimineren mag niet’, zouden die er ook moeten komen voor godsdienstvrijheid: ’Anderen belemmeren in hun vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing mag niet’. Hegener: „Laat de overheid dat idee uitdragen, ook met folders in het Turks en het Arabisch.”

Overigens, schrijft Hegener, zou die boodschap ook verspreid moeten worden onder atheïsten. „Zij kunnen soms verrassend intolerant optreden tegen afvallige geloofsgenoten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden