'Bevolkingsonderzoek naar Q-koorts nodig'

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer samen met Frank van Dooren (links) en N. van der Bijl (rechts) tijdens de openbare hoorzitting, over de rol van de overheid bij de bestrijding van de Q-koorts.Beeld ANP

Er moet een bevolkingsonderzoek komen in gebieden waar een Q-koortsbesmetting is vastgesteld. Daarvoor pleit Michel van den Berg, voorzitter van de patiëntenorganisatie Q-uestion. Hij deed dat vandaag tijdens de hoorzitting op het provinciehuis in Den Bosch.

Volgens Van den Berg is te lang gewacht met het bekendmaken van de besmette bedrijven. Recreanten en bewoners wisten niet welk gevaar ze liepen op het platteland. De patiëntenvereniging stapte daarom naar de Nationale Ombudsman. De vereniging wil excuses van de overheid maar niet zonder lege portemonnee. Patiënten denken aan een schadefonds voor mensen die inkomensverlies lijden of veel ziektekosten maken.

Communiceren
Volgens Jan Hendrik Richardus, bijzonder hoogleraar infectieziekten in Rotterdam, is inademen de meest gangbare vorm van besmetting. Richardus promoveerde in 1985 op een onderzoek naar Q-koorts in Nederland. Hij meent dat de overheid open en eerlijk moet communiceren, ook over haar eigen twijfels. Volgens hem woedde er tijdens de uitbraak van Q-koorts een competentiestrijd tussen verschillende overheidsinstanties.

Voormalig voorzitter Jan van Lokven van de vakgroep geitenhouderij van boerenorganisatie ZLTO heeft tijdens de hoorzitting tegen Nationale Ombudsman Alexander Brenninkmeijer gezegd dat het ook geitenhouders heeft gestoord dat er jarenlang niks is gedaan voor mensen die ziek zijn geworden door Q-koorts.

'Wij hebben maximaal gedaan wat kon', zei Van Lokven. 'Er zijn hygiënemaatregelen getroffen. Vaccins zijn optimaal benut maar het was er te laat voor en niet genoeg. Uiteindelijk zijn onze dieren doodgespoten.'

De voormalig geitenhouder erkende dat de branche zich om privacyredenen lang heeft verzet tegen bekendmaking van de adressen van besmette bedrijven. Uiteindelijk besloot de overheid om de locaties te publiceren. Veel vragen van de ombudsman zijn vandaag gericht op transparantie door de overheid.

Brenninkmeijer verhoort dinsdag onder ede diverse betrokkenen bij de Q-koortsepidemie in 2009. Vanmiddag worden de voormalig CDA-ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) verhoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden