Bevlogen, erudiet en scherp

Antoine Verbij 1951-2015Beeld TRN Archive

Lang gesoebat over een idee vond hij maar niks. Liever hoorde hij meteen een helder ja of nee, als hij de redactie belde of mailde met zijn plannen. En Antoine Verbij was een man van ideeën, filosoof van origine en sinds 1986 medewerker van deze krant. Vrijdag overleed hij in Berlijn.

Vanuit deze historisch beladen stad wilde hij 'de ziel van Duitsland en Europa blootleggen'. Bijna tien jaar heeft hij dat enthousiast en gedreven gedaan, als correspondent van Trouw en De Groene Amsterdammer.

Wie met hem sprak - een donkere, warme stem met een barstje erin - voelde zijn fascinatie voor Duitsland, land in het hart van Europa, op zoek naar een nieuwe identiteit.

Kind van zijn tijd
Dat proces volgde hij nauwgezet, in een prachtige, erudiete stijl, met veel inzicht in historische verbanden. Niet alleen de erfenis van de wereldoorlogen fascineerde hem. Als kind van zijn tijd verhulde hij zijn linkse politieke bevlogenheid niet, maar hij had ook een scherp oog voor de donkere kant van politieke ideologieën. Antoine gold als een kenner van het radicalisme in de jaren zeventig, zowel in Nederland als in Duitsland. Zijn boek 'Tien rode jaren' (2005) geldt nog altijd als een standaardwerk.

Berlijn doorkruiste hij liefst op de fiets, en hij en zijn echtgenote en collega Annemieke Hendriks kozen bewust voormalig Oost-Berlijn als woonplaats. Het oosten van Europa trok, en dan vooral de verbeelding van schrijvers en filmmakers.

Oprecht gebelgd
Vanaf het begin recenseerde hij bij Trouw literatuur. Hij had een voorkeur voor de verschoppeling als thema en het jonge talent als auteur. Hun stem moest gehoord, vond hij, en voor de lezers van Trouw heeft hij vele nieuwe schrijvers uit Duitsland en Oost-Europa ontdekt. Hij kon ook oprecht gebelgd zijn als een boek of vertaling in zijn ogen niet goed genoeg was. Het literaire establishment liet hij het liefst aan anderen over.

Op straat kreeg hij ruim een week geleden een hartaanval, waarna hij in coma werd gehouden. In de armen van zijn geliefde gleed hij op 9 oktober zachtjes het leven uit.

Antoine Verbij werd geboren op 25 juni 1951 in Boskoop en stierf op 9 oktober 2015 in Berlijn, Duitsland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden