Bevlogen bestuurders

Ronald Waterman is het ’beste’ Statenlid van Nederland. Theo Rietkerk is de ’beste’ Gedeputeerde. Althans, dat vinden hun collega’s. Wat maakt iemand tot een goede provinciale politicus?

De verkiezing die Trouw onder Statenleden en Gedeputeerden organiseerde, leverde niet alleen maar enthousiaste reacties op. Want verdienen ’s lands provinciale politici wel zoveel eer?

Niet dus, volgens het Utrechtse SP-Statenlid Ton Witteman. „Ze zitten allemaal aan het pluche geplakt. In bijna alle provincies is een voorgekookte coalitie van CDA, VVD en PvdA aan de macht, die oppositie voeren onmogelijk maakt.”

Wittemans pessimisme wordt niet gedeeld door zijn Gelderse CDA-collega Harry Ros. Die vindt de verkiezingen ’minder sympathiek’, omdat „naar mijn mening álle Statenleden op hun eigen manier hun best hebben gedaan”. De verkiezing van een ’beste Statenlid’ draagt volgens hem niet bij aan betere besluitvorming.

De kritiek van beide volksvertegenwoordigers raakt aan de zichtbaarheid van de provinciale politiek. Vaak doen de middenbestuurders hun werk aan de randen van het publieke debat. Ten onrechte, volgens Witteman. Maar het betekent niet dat er slecht werk geleverd wordt, volgens Ros.

De Groningse Gedeputeerde Marc Calon nuanceert dat die zogenaamde onzichtbaarheid van de provincies ’deels Randstedelijk geklaag is’. Maar toch, denkt Witteman, is het lastig om burgers te enthousiasmeren voor provinciale onderwerpen: „Landelijke politiek gaat over leven, dood en inkomen, de gemeente over het bankje op de hoek. Provincies houden zich bezig met waar mensen wonen en werken. Dat is ook belangrijk, maar niet direct zichtbaar.” Maar als iets wel in de openbaarheid speelt, voegt hij eraan toe, zoals onlangs de plannen om de Utrechtse polder Groot-Mijdrecht onder water te zetten, dan krijg je wel degelijk een mooi debat.

De spanning tussen de openbaarheid en het achter de schermen werken aan de lange termijn houdt de meeste provinciale politici bezig. Als Statenlid moet je soms hard en zichtbaar oppositie voeren, vindt het Friese Statenlid Johannes Kramer. Soms zijn er visionaire vergezichten nodig, zoals de plannen voor kustverdediging van Nederlands ’beste Statenlid’ Ronald Waterman. En soms moet je, zoals Theo Rietkerk, winnaar van de titel ’beste Gedeputeerde’, buiten het zicht van de camera’s aan de slag om iedereen te overtuigen van zulke visies. Dat heeft ook voordelen, vindt Rietkerk: „Wij hebben in de provincie weinig last van hypes.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden