Beverwijk laat gezondheidsrisico's van grafietregens onderzoeken

Tata Steel gezien vanuit Wijk aan Zee.Beeld Jean-Pierre Jans

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de neerslag van grafiet in de omgeving van staalproducent Tata Steel. Dat heeft Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk woensdag bekend gemaakt tijdens een vergadering van de dorpsraad in Wijk aan Zee. In die plaats, letterlijk gelegen onder de rook van de fabrieken van Tata Steel, hebben veel inwoners geklaagd over de zogeheten ‘grafietregens’.

Inwoners van Wijk aan Zee willen weten welke gevolgen het contact met grafiet heeft voor de volksgezondheid. Dat zegt Peter Duin, voorzitter van de plaatselijke Dorpsraad. “Het probleem leeft in het dorp”, aldus Duin. Hij heeft niet geteld, maar schat in dat er woensdagavond zeker honderd mensen bij de ingelaste vergadering aanwezig waren. “En dat terwijl pas om vier uur ’s middags bekend werd dat de burgemeester zou komen.”

Beeld Sander Soewargana

Glimmend laagje

De grafiet zorgde begin deze maand voor een glimmend laagje op auto’s en balkons. Gemeente, GGD en omgevingsdiensten ontvingen diverse klachten, voornamelijk vanuit Wijk aan Zee. “Als de wind naar het zuiden staat is alles smerig, ook onze ramen”, zegt Duin. “Ik kan mijn auto wassen, maar alles zit onder het stof. Wij willen weten of dat schadelijk is.” De voorzitter van de dorpsraad voelt zich serieus genomen door de burgemeester. “De gemeente Beverwijk is eigenlijk geen partij in deze kwestie, maar komt nu toch op voor onze belangen.”

Tata Steel organiseerde vorige week maandag een inloopmiddag voor omwonenden, waar mensen vragen konden stellen over de grafietneerslag. Het bedrijf onderzoekt de kwestie ook, en heeft op 28 november een volgende voorlichtingsbijeenkomst belegd. Inwoners kunnen hun auto's en woningen kosteloos laten reinigen door de staalfabriek. 

Miljoenen

De kwestie kost Tata Steel miljoenen euro’s. Nadat de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied dinsdag 16 oktober dertig klachten ontving besloot het bedrijf een dag later om de staalproductie met twintig procent te verlagen. Bij het vervaardigen van ruwijzer met een laag zwavelgehalte – kwalitatief het beste – komt er bij de verwerking van het afval hiervan grafiet vrij. Op specifieke momenten verhoogt Tata Steel nu het zwavelgehalte in het ruwijzer. Hierdoor produceert het bedrijf minder, maar is de grafietoverlast voorlopig van de baan. Tata Steel werkt ondertussen aan een definitieve oplossing, bijvoorbeeld door het afvalverwerkingsbedrijf te overkappen. 

Lees ook: Honderd jaar ijzer en staal op een briljant gekozen plek

Het was een avontuur: een staalfabriek ver weg van de ertsmijnen. Maar Nederland had zo’n fabriek nodig, dachten politici en industriëlen destijds. Nu viert Hoogovens zijn honderdste verjaardag. Roerige jaren vaak, met hoge pieken en diepe dalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden