Bever sterk in opmars dankzij herintroducties

Van een onzer verslaggevers NIEUWERSLUIS - De bever, die aan het begin van deze eeuw op de rand van uitsterven stond, heeft zich dankzij uitzettingen in het wild spectaculair hersteld. De totale populatie in Europa en Azië bedraagt momenteel 430 000 exemplaren.

De bever was oospronkelijk wijdverspreid in bossen en beboste rivierdalen in Europa en Azië, maar door overbejaging waren er rond de eeuwwisseling nog maar 1200 exemplaren over, verspreid over acht populaties. In 1922 is begonnen met het uitzetten van bevers. Aanvankelijk gebeurde dat ten behoeve van de jacht, maar later werd de bever (Castor fiber) vooral uitgezet vanwege zijn (vermeende) verrijkende invloed op de biologische verscheidenheid.

Dit schrijft dr. Bart Nolet van het Nederlands instituut voor oecologisch onderzoek in een rapport dat hij in opdracht van de Raad van Europa heeft opgesteld. Het rapport bevat onder meer informatie over de status van bevers en over knelpunten bij de bescherming van deze soort.

Hoewel de herintroducties hebben geleid tot een forse toename van het aantal exemplaren, is er tevens sprake van een verarming. Omdat geen rekening is gehouden met verschillende ondersoorten, zijn deze met elkaar gemengd, waardoor unieke kenmerken van iedere ondersoort afzonderlijk zijn verdwenen, aldus Bart Nolet. Bovendien worden in Azië nog steeds drie populaties bedreigd: in West-Siberië, in Mongolië en rond het Baikalmeer.

Volgens Nolet zijn er maatregelen nodig om het leefgebied van de acht oorspronkelijke populaties te herstellen. De maatregelen moeten vooral gericht worden op het stroomgebied van de rivier waar de populatie leeft. Het gaat onder meer om het tegengaan van kaalkap, het terugdringen van veehouderij langs de rivier en het intact laten van de natuurlijke waterhuishouding van de rivier.

Het grootste aantal bevers leeft in Rusland: 170 000. Ook Zweden (100 000), Letland en Noorwegen (ieder 50 000) herbergen grote populaties. In Nederland is de bever in 1826 uitgeroeid, maar in 1988 is in de Biesbosch met de herintroductie begonnen en de populatie telt momenteel 70 dieren.

Overlast

De omvang van sommige beverpopulaties is zo groot geworden dat zij overlast veroorzaken, ondermeer door vraat aan commerciële boomsoorten en doordat ze dammen bouwen die overstromingen veroorzaken. Regulatie in de vorm van afschot of sterilisatie is volgens Nolet soms noodzakelijk, omdat natuurlijke vijanden (zoals wolven) ontbreken. Hij wijst erop dat de populaties dan goed moeten worden gevolgd, want “de geschiedenis heeft geleerd dat bevers gemakkelijk op de rand van uitsterven kunnen worden gebracht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden