'Beveiliging Schiphol nog steeds lek'

(Novum) - De beveiliging op Schiphol is ook nadat die is aangescherpt nog ondermaats. Tassen van personeel worden nog steeds niet in alle gevallen gecontroleerd en van Schiphol naar buiten gaan kan vaak zonder gecontroleerd te worden, waardoor gestolen goederen onopgemerkt zouden blijven. Dat meldt het SBS-programma Undercover in Nederland zondagavond.

Deze week leidden beelden van het nog niet uitgezonden programma tot ophef. Met een verborgen camera was opgenomen hoe een medewerker van het programma een nepbom in een vliegtuig plaatste.

Voor de undercoveroperatie van SBS had de medewerker zich ingeschreven bij een uitzendbureau. Nadat werd gecontroleerd of hij een strafblad had, kreeg hij een Schiphol-pas en kon hij op Schiphol aan de slag. Zijn vorige werkgevers werden volgens het programma niet nagetrokken. Als dat wel was gebeurd zou zijn gebleken dat het een journalist was en was de undercover-operatie direct gestrand.

De medewerker liep schijnbaar ongehinderd over het Schiphol-terrein. Daar kon hij met een zakje cocaïne rondlopen en had hij die kunnen smokkelen in een vliegtuig. Ook kon hij ongezien mogelijk waardevolle bagage openen in vliegtuigen. Iemand zonder Schiphol-pas kreeg bovendien een rondleiding tot in de cockpit van een vliegtuig.

De uitzendkracht speelde zijn pas ook door aan programmamaker Alberto Stegeman, die daarop naar eigen zeggen aantoonde dat het eenvoudig is een nepbom in een vliegtuig te planten en dat de controle op drugs op de luchthaven tekortschiet.

Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine zei vrijdag al op een speciaal ingelaste persbijeenkomst dat het een doodzonde is dat iemand erin is geslaagd een namaakbom in een vliegtuig te leggen. Verder zei hij dat de luchthaven maatregelen heeft getroffen om herhaling te voorkomen en dat hij de mening van de programmamaker dat Schiphol zo lek is als een mandje niet deelt.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra wordt er met de invoering van de irisscan een einde gemaakt aan de 'menselijke factor' van de beveiliging. De EU schrijft per 2009 voor dat medewerkers op luchthavens aan dezelfde screening worden onderworpen als reizigers. Daar komt dan nog een antecedentenonderzoek voor medewerkers bij. Schiphol voldoet vervroegd, per 1 juli van dit jaar, aan de strengere eisen.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft aangekondigd dat hij de Koninklijke Marechaussee een onderzoek laat doen naar de beveiliging. Maandag moeten de eerste resultaten al beschikbaar zijn. Volgende week houdt de Tweede Kamer ook een spoeddebat over de kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden