Beveiliging hoefde trap niet vrij te houden

De beveiliging bij de Muzikale Botenparade in Utrecht had niet de opdracht om toeschouwers van de trappen te verwijderen. Dat blijkt uit de evenementenvergunning en een toelichting daarop van de politie.

Zondagavond viel een vaste trap om met daarop tientallen toeschouwers van een popconcert. De constructie raakte los van de kademuur en kwam op bezoekers en een bootje terecht. Twintig mensen raakten gewond, van wie er zeven nog in het ziekenhuis verblijven. Eén slachtoffer ligt nog op de intensive care.

Uit de vergunning blijkt dat beveiligers de opdracht hadden om ingangen tot de lager gelegen werf af te sluiten bij te grote drukte. Over het vrijhouden van de trappen staat niets vermeld. Volgens woordvoerder F. van der Hoeven van de Utrechtse politie waren er ook ’geen regels’ over hoeveel mensen er op de trap mochten staan.

Daarnaast is het niet duidelijk of de beveiliging, ingehuurd door de concertorganisatie, wel bij de trap aanwezig was toen deze om 21.45 uur omviel. Tijdens een persconferentie, gistermiddag, zei burgemeester Brouwer-Korf dat daarover verschillende lezingen circuleren. De politie wil binnen enkele dagen een duidelijker beeld hebben. Er zijn tien rechercheurs op de zaak gezet.

Over de achtergronden van het ongeluk konden politie en gemeente gisteren niet veel melden. Zo weet de gemeente niet eens zeker of zij formeel eigenaar is van het bouwsel. Ook is niets bekend over de staat waarin de trap verkeerde.

De trappen aan de werf worden tweemaal per jaar ’visueel’ geïnspecteerd. Of daarbij ook grondig naar de verankering aan de kade wordt gekeken, kon de gemeente niet zeggen. Utrecht sloot al eens een werftrap bij restaurant Oudaen, vanwege de slechte staat. Maar die opgang is eigendom van het restaurant en het onderhoud daarvan viel zodoende niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente.

Brouwer zei gisteren herhaaldelijk niet te willen verzanden in ’zwartepieten’. Naast het politieonderzoek en een onderzoek van de Inspectie openbare orde en veiligheid (binnenlandse zaken), kondigde zij een externe onafhankelijke rapportage aan, waarschijnlijk door de Onderzoeksraad voor veiligheid.

De organisatie van het evenement, ’Stichting zomer in Utrecht’, wil niet reageren op het voorval en alle onbeantwoorde vragen. Alle communicatie verloopt via het stadhuis. In de stichting werkt een aantal organisaties samen, waaronder de gemeente Utrecht zelf. Op de vraag of Utrecht daardoor misschien organisator en vergunningverlener tegelijk is, wilde een gemeentewoordvoerder niet ingaan.

De horecaondernemers aan de Oudegracht noemen het trapongeluk heel vervelend. C. van Leeuwen van de Stichting Horeca Utrecht wil niet direct met een beschuldigende vinger naar de gemeente wijzen. „De gemeente controleert de trappen regelmatig, maar uiteraard is controle ook de verantwoordelijkheid van de individuele horecaondernemers.”

Volgens letselschadeadvocaat Martin de Witte is de zaak zo klaar als een klontje: de gemeente Utrecht is verantwoordelijk. „Die trap zit vast aan de kademuur – die is eigendom van de gemeente. Die moet de schade vergoeden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden