Beveiligers kijken met oog van terrorist naar gaten in systeem

De politie waakt over het Joods Historisch Museum.Beeld anp

Of de stijging van het aantal aanvragen bij beveiligingsbedrijf ISG Security komt door recente terroristische aanslagen? Volgens directeur Henri d'Aguiar wel. Het bedrijf, 'kwaliteit in beveiliging en bewaken', 65 beveiligers, actief in Nederland en daarbuiten, zag de aanvragen sinds de aanslagen in Parijs met twintig procent stijgen.

Het is volgens de directeur 'part of the job' dat bij de beveiliging van sommige instellingen het gevaar van een terroristische aanslag op de loer ligt. Zijn beveiligers zijn, zegt d'Aguiar, getraind op extreme omstandigheden. En ze hebben ervaring met situaties waarbij uit het niets een figuur met een pistool in zijn hand kan opdoemen. "Onze mensen komen oorspronkelijk uit het leger en hebben gediend in Afghanistan en Joegoslavië; ze zijn heel wat gewend. Het is niet de beveiliger die we bij winkels neerzetten."

De directeur is zich er terdege van bewust: 100 procent veiligheid is een utopie. Hij is niet de enige, ook de woordvoerder van Randstad Bewaking weet dat. Maar je kunt gevaar wel indammen, zegt hij.

Takken
Dat begint met een bezoek aan de Joodse school die vraagt om extra beveiliging. De woordvoerder van Randstad Bewaking: "Dan kijk je met de ogen van een terrorist naar gaten in het systeem. Een boom waarvan de takken over de muur heen groeien biedt opties. Deuren die uit nonchalance niet gesloten worden ook."

Daarnaast wordt gekeken naar de 'aanrij route', de locatie van het pand en de verdere omgeving. "Vervolgens bepaal je het materiaal: hoeveel beveiligers, à 30 tot 40 euro per uur, zijn nodig, welke apparatuur word ingezet en daarna worden de vergunningen aangemeld en kunnen we aan de slag."

De beveiliging van de meeste Joodse scholen, synagogen en evenementen in Nederland wordt geregeld door stichting Bij Leven en Welzijn. De stichting wil Trouw niet in contact brengen met één van hun beveiligers. Ron van der Wieken: "Dat is geen goed idee nu. Daarnaast willen de beveiligers toch niet met hun verhaal in de krant."

Ook het Joods Historisch Museum wil niks vertellen over haar beveiliging. "En nee: het bezoekersaantal is niet teruggelopen. Dat is onveranderd gebleven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden