Beveiligde chat voor artsen kan 'revolutie' veroorzaken

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Hoe mooi zou het zijn als een arts direct kan beschikken over de kennis en ervaring van collega's om te overleggen over problemen waar hij zelf niet uitkomt? Onlangs startte er een proef met tweehonderd huisartsen in Utrecht met een groepschat waarbij ze voortdurend kunnen putten uit elkaars kennis en expertise.

Nienke Schipper

De manier waarop artsen digitaal overleg voeren is niet onomstreden. Al in 2013 werd er gesignaleerd dat artsen via het populaire Whatsapp kennis en informatie uitwisselen. Vaak gevoelige patiënteninformatie die via een publiek platform werd gedeeld, zonder enige encryptie of beveiliging. Een onwenselijke situatie, zo oordeelde artsenorganisatie KNMG, al zagen ze wel de voordelen van direct digitaal overleg.

Veiligheid
De zorgsector zelf ontwikkelde daarom de app Siilo. Met betere beveiliging, specifieke mogelijkheden om foto's te anonimiseren en zonder centrale server. "Dat is precies waarom ons platform veiliger is dan bijvoorbeeld Whatsapp", legt Joost Bruggeman, medeoprichter van Siilo uit. Whatsapp voegde recent weliswaar encryptie toe, waardoor alleen de verzender en de ontvanger nog kunnen lezen wat er in de berichten staat. Daarmee is de veiligheid van het programma aanzienlijk verbeterd, maar volgens Bruggeman kan het nog beter.

"Siilo heeft niet alleen encryptie, maar berichten worden ook niet bewaard op een centrale server. Na ontvangst staan de berichten alleen nog op de telefoons van de verzender en de ontvanger. En dan ook alleen maar voor dertig dagen, daarna worden de berichten automatisch gewist", aldus Bruggeman.

Bovendien is het programma zelf ook nog beveiligd met pincode of vingerafdruk en kan iemand die de telefoon toevallig in handen krijgt, dus niet zomaar de app openen. Foto's worden op de telefoon versleuteld bewaard in een speciale fotokluis, persoonsgegevens kunnen worden geanonimiseerd en opvallende lichaamskenmerken zoals moedervlekken of tattoos worden weggepoetst. "Dat zijn wel zo'n beetje de opvallendste verschillen tussen Whatsapp en Siilo", aldus Bruggeman.

Potentie
Hij is ervan overtuigd dat de app potentie heeft. "Er is duidelijk behoefte aan een digitaal platform voor overleg. Dat blijkt ook uit het toegenomen aantal gebruikers. Tot nu toe hadden we er ongeveer duizend in de publieke proefversie, maar na vandaag zijn daar zeker vierhonderd gebruikers bijgekomen."

Het programma is al langer als test beschikbaar voor artsen om één op één te overleggen. De proef met de tweehonderd huisartsen in Utrecht in een groepschat is een volgende stap in de testfase. De functionaliteit komt waarschijnlijk over een week of twee echt beschikbaar. "De veiligheid hebben we onder controle, het gaat nu vooral over gebruiksgemak", legt Bruggeman uit. "In een groepschat moeten patiëntgegevens nog verder worden geanonimiseerd. Maar mensen willen bijvoorbeeld ook functionaliteit voor het terugzoeken van informatie."

Revolutie
Het is de groepschat die volgens Bruggeman wel eens voor een revolutie in de zorg zou kunnen zorgen. "Er zijn twee ontwikkelingen in de zorg zichtbaar: superspecialisatie en substitutie. In ziekenhuizen specialiseren veel artsen zich steeds verder door en hebben in hun directe omgeving nog maar weinig collega's om mee te overleggen. Een groepschat kan daarbij een enorme hulp zijn om kennis te delen. Het is als een soort mini-ziekenhuis binnen een ziekenhuis."

"Aan de andere kant is er substitutie: steeds meer jonge huisartsen moeten ziekenhuistaken waarnemen. Door direct te overleggen met andere huisartsen kunnen veel verwijzingen of vervolgafspraken worden voorkomen", aldus Bruggeman.

De volgende ontwikkeling die Bruggeman met zijn app voor ogen heeft zijn groepssessies waar artsen op onderwerp kunnen zoeken. "Dat vereist weer een nieuwe vorm van beveiliging, je wilt niet dat zomaar iedereen zo'n chat kan 'binnenwandelen'. Deelnemende artsen moeten geverifieerd worden, bijvoorbeeld op basis van het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg)."

Ook andere beroepsgroepen in de zorg kunnen gebruikmaken van het medische overlegplatform. "Denk aan verpleegsters en tandartsen. Die zijn ook steeds specialistischer bezig en hebben behoefte aan een klankbord."

Kennis is informatie plus ervaring
Bruggeman is ervan overtuigd dat zijn app in de toekomst levens kan redden. "Toen jaren geleden de Palmcomputer zijn intrede deed was dat al een enorme stap voorwaarts. De hele medische bibliotheek was digitaal beschikbaar en direct toegang hebben tot alle informatie, dat maakte echt verschil voor veel artsen. Nu komt daarbij dat er meteen kan worden overlegd met collega's en worden geput uit hun ervaring. Dat is veel krachtiger, die informatie is gewogen en geïnterpreteerd. Informatie plus ervaring is kennis. Daarmee kunnen levens worden gered."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden