Bevallingen in VS duren uren langer dan 50 jaar geleden

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Amerikaanse moeders doen twee tot drie uur langer over een bevalling dan in de jaren zestig. Dat blijkt uit onderzoek dat is verricht in opdracht van de Amerikaanse overheid.

De extra tijd gaat vooral zitten in de weeënfase die voorafgaat aan het persen, blijkt uit de onderzoeksresultaten in de American Journal of Obstetrics & Gynecology. Volgens de onderzoekers wordt het tijd dat artsen die weeënfase opnieuw definiëren en een nieuwe norm vaststellen.

Oudere, zwaardere moeders
In die vijftig jaar zijn ook de moeders veranderd. Ze zijn nu gemiddeld ouder en zwaarder. Dat laatste geldt ook voor hun kinderen. 'Maar zelfs als we die veranderingen meerekenen, duurt de bevalling langer dan vroeger', zegt hoofdonderzoekster Katherine Laughon van het National Institute of Child Health and Human Development.

Verondersteld wordt dat de ruggenprik een belangrijke rol speelt bij de mogelijke oorzaken. Een ruggenprik kan de duur van de bevalling met 40 tot 90 minuten verlengen.

Spontane bevalling
Het onderzoek is gebaseerd op twee studies onder tienduizenden vrouwen die een spontane (dus geen ingeleide) bevalling hadden na een voldragen zwangerschap. De ene studie is uit de periode 1959-1966, de andere werd uitgevoerd tussen 2002 en 2008.

In de laatste studie deden moeders die voor het eerst bevielen gemiddeld 2,6 uur langer over de eerste fase van de bevalling dan de moeders uit de jaren zestig. Het verschil daalde naar twee uur bij vrouwen die eerder waren bevallen.

Keizersnee
Bij de laatste onderzoeksgroep kreeg 55 procent een ruggenprik toegediend, tegenover 4 procent in de jaren zestig. 12 procent onderging een keizersnee (3 procent in de jaren zestig) en 31 procent kreeg gedurende de bevalling het hormoon oxytocine toegediend, dat weeën stimuleert. Dat percentage lag 50 jaar geleden op 12.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden