Beurzen zakken dieper in het rood

(Novum/Betten) - De belangrijkste Europese indices staan woensdag in de middaghandel unaniem in de min. De AEX moet de winsten van eerder op de dag prijsgeven. De hoofdgraadmeter in Amsterdam houdt het verlies enigszins beperkt door de goed ontvangen cijfers van ING en een stevige plus van TomTom.

Elders in Europa wordt de stemming gedrukt door diverse macrocijfers uit de VS. De inflatie in januari was licht hoger dan verwacht en het wekelijkse cijfer over de hypotheekaanvragen kwam uit op het laagste niveau sinds jaren.

Rond 15.00 uur noteert de DJ Stoxx 1,6% lager op 3.189 punten. De Londense FTSE zakt 1,8% terug. De Parijse CAC levert ondertussen 1,9% in, terwijl in Frankfurt de DAX 1,8% achteruit gaat. De Amsterdamse AEX staat op een verlies van 0,7%.

Op de valutamarkt verliest de euro 0,7% ten opzichte van de dollar op 1,4624 dollar. Een vat Brent-olie is weer onder de 100 dollar grens gedoken en kost in Londen momenteel 97,10 dollar.

Ook banken die afschrijvingen en lagere winsten aankondigen wegen op het sentiment. De Britse bank Alliance & Leicester verliest in Londen 9,7%, nadat het over 2007 41% minder winst boekte dan een jaar eerder. Credit Agricole geeft 3,8% prijs. Volgens de Financial Times zal de bank tussen de 650 miljoen en de 900 miljoen euro moeten afschrijven over 2007. Credit Agricole zal op 5 maart met de jaarcijfers komen.

Uit de vierdekwartaalcijfers blijkt dat BNP Paribas 42% minder winst heeft gemaakt als gevolg van de slechte omstandigheden op de kredietmarkt. Zo moet BNP in totaal 892 miljoen euro afschrijven als gevolg van de Amerikaanse hypotheekcrisis. De bank moet in Parijs 1,3% prijsgeven.

Terug in Amsterdam is ING een van de grootste stijgers binnen de AEX met een plus van 2,4%, nadat de bank-verzekeraar woensdagochtend in Londen de boeken opende. In het laatste kwartaal van 2007 schreef ING 194 miljoen euro af vanwege de subprime-crisis. Om dezelfde reden heeft de bank-verzekeraar ook nog 751 miljoen euro afgeboekt op het eigen vermogen. Analisten gepolst door Betten rekenden op circa 300 miljoen euro aan afschrijvingen.

De afwaardering van eigen vermogen werd veel hoger ingeschat op zo'n 2 miljard euro. ING rapporteerde een nettowinst van 2.482 miljoen euro over het afgelopen kwartaal, een stijging van 18,1% ten opzichte van dezelfde verslagperiode een jaar eerder.

Het onderliggende resultaat voor belasting kwam uit op op 1,151 miljoen euro, waar analisten mikten op 784 miljoen euro. Zij hadden erop gerekend dat met name de Wholesale-activiteiten zouden worden gedrukt door de onrustige financiële markten.

Fortis en Aegon liftten aanvankelijk mee op de positieve berichtgeving rond ING, maar zagen in de loop van de dag de winsten ombuigen in verliezen. Zo staat Aegon 0,1% lager, en verliest Fortis nu 0,2%.

TomTom gaat aan kop met een plus van 5,7%. De maker van navigatieapparatuur lift mee op de cijfers van branchegenoot Garmin. Het Amerikaanse bedrijf Garmin noemde de omzet- en winstcijfers over het vierde kwartaal en geheel 2007 de hoogste in de geschiedenis van het bedrijf.

Heineken is de grote verliezer binnen de AEX (-7,1%). Heineken durfde bij de presentatie van de jaarcijfers geen winstverwachting af te geven tot teleurstelling van analisten en beleggers. Daarnaast stelt de bierbrouwer dat de effecten van een afzwakkende economie mogelijk negatief zullen werken op de bierconsumptie. Volgens Heineken zal de autonome nettowintgroei in 2008 wel positief zijn, maar bestuursvoorzitter Francois van Boxmeer wilde deze verwachting niet kwantificeren.

De gerapporteerde nettowinst van de Nederlandse bierbrouwer was in 2007 33% lager, als gevolg van netto bijzondere lasten van 301 miljoen, vergeleken met 291 miljoen euro netto bijzondere baten in 2006. De bierbrouwer wijt dit vooral aan hogere inkoopprijzen voor grondstoffen en toegenomen verpakkingskosten, die naar verwachting gezamenlijk zo'n 15% zullen stijgen.

Over 2007 heeft Heineken een stijging van de nettowinst voor bijzondere posten en amortisatie van merken (BEIA) gerealiseerd van 22,6% tot 1.119 miljoen euro. Daarmee komt de winst wat hoger uit dan analisten hebben voorspeld. Zij rekenden gemiddeld op een nettowinst van 1.110 miljoen euro.

AFC Ajax is op de lokale markt een van de blikvangers met een stijging van 6%. Het aandeel van de voetbalclub beweegt op het nieuws dat de voetbalclub een nieuw bestuursmodel kiest en dat Johan Cruijff terugkeert in de Amsterdam Arena.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden