Beurzen Wall Street lager om zorgen economie

(Novum/Betten) - In New York noteren de belangrijkste aandelenindices vrijdag in de middaghandel licht lager. Tegenvallende macro-cijfers wakkeren de inflatie- en recessievrees aan. Daarnaast waarschuwde retailketen Best Buy voor een afzwakkende omzet en een lagere winst. De subprime-crisis blijft ook op de voorgrond nadat Citigroup in een analistenrapport stelde meer afschrijvingen te voorzien voor de Zwitserse bank UBS.

Omstreeks 16.40 uur noteert de toonaangevende Dow Jones-index 0,25% lager op 12.344,79 punten. De brede S&P 500 daalt 0,3% tot 1.345,11 punten en de technologiezware Nasdaq zakt 0,4% tot 2.322,55 punten.

Voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan liet tijdens een conferentie weten dat de Amerikaanse economie dicht tegen een eerste recessie in zes jaar aanzit. "Wij begeven ons duidelijk op de rand van een recessie," aldus de 81-jarige Greenspan. Hij herhaalde zijn stelling van een maand eerder dat de kans op een stilstand van de economische groei 50% of meer bedraagt.

Op macro-economische vlak werd voorbeurs bekendgemaakt dat de importprijzen in de Verenigde Staten in januari zijn gestegen met 1,7%. De prijzen zijn daarmee meer toegenomen dan economen hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een stijging met 0,5%. In december daalden de importprijzen op maandbasis nog met 0,2%, herzien van een ongewijzigd cijfer.

Tevens werd bekendgemaakt dat de Empire Manufacturing Index in februari is uitgekomen op -11,7. Het cijfer ligt fors onder de verwachting van economen, die rekenden op een positief indexcijfer van 6,5. In januari kwam de index nog uit op 9,0.

Ook kwam de index voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan in februari flink lager uit dan verwacht. Het zogenoemde Michigan Sentiment kwam uit op 69,6, tegen een verwachting van 76,0.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 2/32 lager op 103-17/32 bij een rendement van 3,81%. De euro noteert 0,3% hoger ten opzichte van de dollar op USD 1,4691. In New York stijgt de prijs voor een vat ruwe olie met 0,9% naar USD 96,30.

Binnen de Dow staan elf stijgers tegenover negentien dalers. United Technologie is de grootste daler met een min van 1,6%, gevolgd door DuPont (-1,4%) en Honeywell (-1,1%). Hewlett-Packard is de grootste stijger met een plus van 1,9%.

Best Buy verlaagde de winstverwachting voor 2007/08 van USD 3,10-3,20 tot USD 3,05- 3,10 per aandeel, als gevolg van tegenvallende verkopen in januari. De omzet is volgens de retailer in het vierde kwartaal onder de doelstellingen uitgekomen. De omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn is daarbij licht gedaald. Volgens Best Buy zijn de macro-economische omstandigheden meer uitdagend geworden na de feestdagen. Het aandeel verliest 3,7% tot USD 44,08.

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van miljardair Warren Buffett, liet weten een belang van 8,6% te hebben opgebouwd in Kraft Foods (+5,3%). Buffett breidde ook het belang in Wells Fargo (+0,1%) uit.

De obligatieverzekeraars MBIA en Ambac verliezen respectievelijk 4,6% en 5,8%. De niet beursgenoteerde obligatieverzekeraar FGIC, die donderdag de triple A-rating van Moody's verloor, kondigde aan zichzelf te willen opsplitsen in twee onderdelen.

Sauzenmaker Heinz sprak vrijdagochtend de verwachting uit dat de winst per aandeel in het fiscale boekjaar 2008 aan de bovenkant van de afgegeven range van USD 2,60-2,62 zal uitkomen. Wall Street-analisten rekenen voor 2008 eveneens op een winst per aandeel van USD 2,62. Voor het derde kwartaal wordt een winst per aandeel voorzien van USD 0,67-0,68, tegen een gemiddelde analistenverwachting van 0,63. De omzet is volgens de ketchupmaker in het derde kwartaal met zo'n 14% gestegen. Het aandeel stijgt 3,9% op USD 44,58.

Campbell Soup wint 5,9% tot USD 33,38. De soepenmaker heeft over het fiscale tweede kwartaal van 2007/08 een nettowinst behaald van USD 274 miljoen, 3,85% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de soepenproducent is de daling van de winst te wijten aan de hogere graan- en marketingprijzen, en kosten om uit te breiden in China.

De winst per aandeel ex-items daalde het afgelopen kwartaal overigens naar USD 0,69. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een winst per aandeel van USD 0,70. Campbell handhaaft de verwachtingen voor het gehele jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden