Beurzen VS noteren licht lager in vroege handel

(Novum/Betten) - In New York bewegen de belangrijkste aandelenindices zich vrijdag licht lager door de vroege handel. Zorgen over de kredietmarkt en zwakke detailhandelsverkopen zetten het sentiment onder druk.

Aan de andere kant van de oceaan heeft de Bank of England een handreiking gedaan aan Northern Rock. De op vier na grootste hypotheekverstrekker van het Verenigd Koninkrijk heeft een noodkrediet gekregen om het hoofd te kunnen bieden aan de huidige crisis op de kredietmarkt en de daaruit ontstane liquiditeitskrapte.

Op macro-economisch niveau baarden de detailhandelsverkopen enige zorgen. In augustus namen de verkopen in de Verenigde Staten toe met 0,3%, terwijl economen rekening hielden met een stijging van 0,5%.

Rond 16.50 uur noteert de Dow Jones-index 0,1% lager op 13.417,40 punten. De breed samengestelde S&P 500 gaat dan eveneens 0,1% lager op 1.482,22 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,2% inlevert op 2.596,99 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond staat 1/32 lager op 98-14/32, bij een rendement van 4,37%. De euro noteert nagenoeg onveranderd ten opzichte van de dollar op USD 1,3862. Op de termijnmarkt in New York daalt de olieprijs met 0,5% tot USD 79,65.

Binnen de Dow noteren na ruim een uur handelen 16 fondsen in de plus, de overige 14 kleuren rood. Aan kop gaat mijnbouwer Alcoa met een winst van 2,1%. Ook General Motors (+0,4%), dat gisteren ruim 10% aandikte, is aan de winnende hand.

Grootste verliezer is creditcardbedrijf American Express met een min 2,2%. Ook chipproducent Intel gaat 1,2% achteruit. Beide blue chips kregen een adviesverlaging van buy naar neutral te verwerken van de Amerikaanse zakenbank Merril Lynch.

Genentech staat onder druk nadat een adviescommissie van de Food and Drug Administration aankondigde opnieuw een toepassing van hun medicijn tegen borstkanker te beoordelen. Het aandeel verliest tussentijds 1,1%.

Verder werd er vooral macro-economisch nieuws naar buiten gebracht. Voorbeurs werd al bekend dat de importprijzen in augustus 2007 onverwacht zijn gedaald, met 0,3% ten opzichte van een maand eerder. Economen rekenden gemiddeld op een toename van 0,2%.

Verder zijn onder meer de bedrijfsvoorraden over juli 2007 met 0,5% gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Economen hadden een plus van 0,3% voorzien. De industriële productie over augustus kwam onder verwachting uit op een groei van 0,2% ten opzichte van een maand eerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden