Beurzen Europa roodgekleurd de dag uit

(Novum/Betten) - De belangrijkste Europese graadmeters lieten woensdag na de slotbel unaniem rode borden zien. De Amsterdamse AEX vormde in de middag uit enthousiasme over ING en TomTom nog de enige uitzondering, maar gaf de bescheiden winst in de loop van de dag toch prijs. De financiële waarden hielden Europa de gehele dag in hun greep.

De verliezen liepen 's middags op nadat enkele macrocijfers uit de Verenigde Staten bekend werden gemaakt. Zo kwam de Amerikaanse inflatie in januari licht hoger uit dan verwacht en het wekelijkse cijfer over de hypotheekaanvragen kwam uit op het laagste niveau sinds jaren.

Na de slotbel uur noteerde de DJ Stoxx 1,3% lager op 3.197,71 punten. De Londense FTSE zakte 1,2% terug. De Parijse CAC leverde 1,5% in, terwijl in Frankfurt de DAX eveneens 1,5% achteruit ging. De Amsterdamse AEX eindigde met een verlies van 0,5% op 446,69 punten.

Op de valutamarkt verloor de euro 0,4% ten opzichte van de dollar op USD 1,4664. Een vat Brent-olie werd in Londen verhandeld voor USD 97,44, ofwel 1% goedkoper dan op dinsdag.

Het waren de banken die afschrijvingen en lagere winsten aankondigden die wogen op het sentiment. De Britse bank Alliance & Leicester verloor in Londen uiteindelijk 6,8%, nadat het over 2007 41% minder winst boekte dan een jaar eerder. Credit Agricole gaf 1,5% prijs. Volgens de Financial Times zal de bank tussen de EUR 650 miljoen en de EUR 900 miljoen moeten afschrijven over 2007. Credit Agricole zal op 5 maart met de jaarcijfers komen.

Uit de vierdekwartaalcijfers blijkt dat BNP Paribas 42% minder winst heeft gemaakt als gevolg van de slechte omstandigheden op de kredietmarkt. Zo moet BNP in totaal EUR 892 miljoen afschrijven als gevolg van de Amerikaanse hypotheekcrisis. De bank sloot in Parijs met een min van 0,5%.

Terug in Amsterdam voerde ING de hoofdgraadmeter lange tijd aan, nadat de bank-verzekeraar vanochtend in Londen de boeken opende. In het laatste kwartaal van 2007 schreef ING EUR 194 miljoen af vanwege de subprime-crisis. Om dezelfde reden heeft de bank-verzekeraar ook nog EUR 751 miljoen afgeboekt op het eigen vermogen. Analisten gepolst door Betten rekenden op circa EUR 300 miljoen aan afschrijvingen.

De afwaardering van eigen vermogen werd veel hoger ingeschat op zo'n EUR 2 miljard. ING rapporteerde een nettowinst van EUR 2.482 miljoen over het afgelopen kwartaal, een stijging van 18,1% ten opzichte van dezelfde verslagperiode een jaar eerder.

Het onderliggende resultaat voor belasting kwam uit op op EUR 1,151 miljoen, waar analisten mikten op EUR 784 miljoen. Zij hadden erop gerekend dat met name de Wholesale-activiteiten zouden worden gedrukt door de onrustige financiële markten. In de loop van de handelsdag verdampte de winst grotendeels, maar de bank-verzekeraar hield met een plus van 0,9% nog wel de voeten droog.

Fortis en Aegon profiteerden aanvankelijk mee van de positieve berichtgeving rond ING, maar zagen in de loop van de dag ook de winsten afnemen. Fortis sloot op een plus van 0,6%. Aegon zakte op de valreep nog in het rood en verloor 0,3%.

TomTom was aan het begin van de middag een opvallende stijger en noteerde rond 14.00 uur bijna 8% hoger. De fabrikant van navigatie-apparatuur kon een dag voor de publicatie van de jaarcijfers meeliften op de vandaag gepresenteerde resultaten van Garmin. Het Amerikaanse bedrijf noemde de winst- en omzetcijfers over het vierde kwartaal en geheel 2007 de hoogste in de geschiedenis van het bedrijf.

Later temperde het enthousiasme. Zo verwachten analisten dat de gemiddelde verkoopprijs van een TomTom-navigatieapparaat in het vierde kwartaal sterk is gedaald, onder meer als gevolg van prijsverlagingen. Dit heeft volgens de door Betten geraadpleegde analisten gevolgen voor de marges van het Nederlandse bedrijf. TomTom eindigde in de onderste regionen met een verlies van 2,3%.

De hekkensluiter was gedurende de gehele dag Heineken (-6%). De bierbrouwer durfde bij de presentatie van de jaarcijfers geen winstverwachting af te geven tot teleurstelling van analisten en beleggers. Daarnaast stelt de bierbrouwer dat de effecten van een afzwakkende economie mogelijk negatief zullen werken op de bierconsumptie. Volgens Heineken zal de autonome nettowinstgroei in 2008 wel positief zijn, maar bestuursvoorzitter Francois van Boxmeer wilde deze verwachting niet kwantificeren.

De gerapporteerde nettowinst van de Nederlandse bierbrouwer was in 2007 33% lager, als gevolg van netto bijzondere lasten van EUR 301 miljoen, vergeleken met EUR 291 miljoen netto bijzondere baten in 2006. De bierbrouwer wees dit toe aan vooral hogere inkoopprijzen voor grondstoffen en toegenomen verpakkingskosten, die naar verwachting gezamenlijk zo'n 15% zullen stijgen.

Over 2007 heeft Heineken een stijging van de nettowinst voor bijzondere posten en amortisatie van merken (BEIA) gerealiseerd van 22,6% tot EUR 1.119 miljoen. Daarmee komt de winst wat hoger uit dan analisten hebben voorspeld. Zij rekenden gemiddeld op een nettowinst van EUR 1.110 miljoen.

Heineken was woensdag niet de enige brouwer die zuidwaarts koerste. Het Belgisch-Braziliaanse Inbev sloot in Brussel 3,05% lager, terwijl Carlsberg 1,9% prijsgaf. De overnameprooi van beide brouwerijen Scottish & Newcastle (S&N) won daarentegen 2,5%, maar het aandeel van SABMiller (-4,3%) kleurde rood. De website van de Financial Times wist te melden dat de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer een tegenbod op S&N zou voorbereiden van circa 850 pence per aandeel ofwel GBP 8 miljard. SABMiller gaf geen commentaar op het bericht.

Van een geheel andere orde is Ajax dat 9% wist te winnen. De Amsterdamse vereniging staat op de ranglijst van de Eredivisie op een geruime afstand van koploper PSV, maar het aandeel van de enige beurgenoteerde voetbalclub van Nederland, eindigde woensdag wel op de eerste plaats onder de lokale fondsen. Het aandeel bewoog sterk op het nieuws dat de Amsterdammers een nieuw bestuursmodel kiezen en dat Johan Cruijff terugkeert in de Arena. Nederlands beste voetballer ooit is gevraagd het voetbaltechnische beleid van Ajax vorm te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden