Beurzen China verwerken aanpassing regels

De koersborden in China kleurden gisteren rood en de beurshandel werd stilgelegd. Vandaag herstelden de effectenbeurzen in China en elders zich enigszins. Beeld Epa
De koersborden in China kleurden gisteren rood en de beurshandel werd stilgelegd. Vandaag herstelden de effectenbeurzen in China en elders zich enigszins.Beeld Epa

De beurzen in Azië toonden vrijdag een positief beeld, in een beweeglijke handelssessie. Beleggers verwerkten het opschorten van het 'remsysteem' dat begin dit jaar door de Chinese toezichthouder voor de beurs in China werd geïntroduceerd.

Die zogeheten circuit breaker dicteerde dat de handel bij een daling van de indices van 5 procent voor een kwartier wordt stilgelegd en dat de handelsdag wordt beëindigd bij een verlies van 7 procent. Dat laatste gebeurde maandag en donderdag, wat wereldwijd voor nervositeit op de aandelenmarkten zorgde.

'Het schrappen van de circuit breaker helpt om de markten te stabiliseren, maar een gevoel van paniek blijft bestaan', aldus een vermogensbeheerder in Shanghai. De toonaangevende CSI 300-index, bestaande uit de driehonderd belangrijkste bedrijven die zijn genoteerd aan de beurzen in Shanghai en Shenzen, stond tussentijds 3,2 procent hoger.

Elders in het Verre Oosten was het beeld overwegend positief. De Hang Seng in Hongkong dikte tussentijds 0,9 procent aan. De Kospi in Seoul won 0,7 procent. In Tokio eindigde de Nikkei echter 0,4 procent lager. Daarmee zette de belangrijke Japanse index de slechtste eerste handelsweek van een jaar neer sinds 1997, de graadmeter speelde op weekbasis 7 procent kwijt.

De Amsterdamse beurs opende nagenoeg onveranderd. Halverwege de ochtend was er sprake van een klein winstje van 0,1 procent. De rest van de Europese beurzen ging wat hoger van start, doordat de overwegend hogere koersen in Azië wat steun boden aan de markt. In Parijs, Londen en Frankfurt stegen de graadmeters tot 0,5 procent.

Ook de olieprijs ging na de verliezen van gisteren weer wat omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg tussentijds 1,2 procent tot 33,66 dollar en Brentolie uit de Noordzee werd 1,5 procent duurder op 34,25 dollar. De olieprijs daalde gisteren naat het laagste punt in bijna twaalf jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden