Beurzen Azië op winst na rally op Wall Street

(Novum/Betten) - Een optimistisch sentiment heerste woensdag op de beurzen in de regio Azië/Pacific, waar de graadmeters overtuigende winsten op de borden zetten. De handel werd aangejaagd door de rally in New York en door het vooruitzicht dat de Amerikaanse Federal Reserve een punt zal zetten achter haar renteverhogingen. Vooral de exportwaarden en vastgoedfondsen waren in trek.

In de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve op 13 december 2005, die dinsdag werden vrijgegeven, staat te lezen dat het aantal renteverhogingen dat nodig is om de inflatie te beteugelen 'waarschijnlijk niet groot' zal zijn. Hieruit kan worden afgeleid dat de Fed binnen afzienbare tijd zal stoppen met de vorig jaar ingezette serie renteverhogingen.

De beurs in Hongkong tekende procentueel de grootste winst op; de Hang Seng-index sloot boven de 15.000 punten op 15.200,06, een winst van 1,7%. De vastgoedsector stond in de belangstelling. Marktpartijen denken dat de vraag naar vastgoedwaarden zal stijgen nu de renteverhogingen naar verwachting op een einde lopen. De Hong Kong Monetary Authority volgde de Fed in haar renteverhogingen.

Cheung Kong, de grootste vastgoedontwikkelaar in Hongkong schreef 2,7% bij en Henderson Land Development, de derde grootste vastgoedontwikkelaar eindigde met een winst van 2,6%.

De Nikkei225-index in Japan besloot de eerste handelsdag van 2006, in een verkorte sessie, met een plus van 1,6% op 16.361,54 punten, het hoogste punt in meer dan vijf jaar. De brede Topix won 1,4% tot 1.673,07 punten. Een remmende factor was de vrees dat de yen duurder zou kunnen worden.

De fondsen die voor een groot deel van hun omzet afhankelijk zijn van de export gingen hoger. Canon, dat 75% van de omzet uit het buitenland haalt steeg 2% en Honda Motor, voor de helft van de omzet afhankelijk van Noord-Amerika, won 1%. Fujitsu voegde 5,7% toe.

Ook retailers waren in trek dankzij succesvolle eindejaarsverkopen. Takashimaya, dat in december zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar met 15% verhoogde, steeg 7,5%. In dezelfde sector won Isetan 6,2% en steeg de retail- en restaurantholding Seven & I 6,5%.

Volgens de zakenkrant Nihon Keizai zijn de Japanse staalproducenten van plan de komende 4 jaar ongeveer JPY 600 miljard te investeren in installaties voor hoogwaardig staal. Nippon Steel won 2,6% en Sumitomo Metal Industries ging 5,3% hoger. JFE Holdings dikte 2,5% aan.

De Australische All Ordinaries Index koerste 0,9% hoger naar 4.765,10 punten en de Zuid-Koreaanse Kospi100-index sloot op 1.338,83 punten, een winst van 0,6%.

's Werelds grootste producent van geheugenchips, Samsung Electronics, mocht 5,1% bij schrijven waarmee het aandeel op een hoogste niveau ooit sloot. Samsung bereikte een marktwaarde van USD 100 miljard, waarmee het bedrijf zich schaarde achter Vodafone als enige technologiefonds buiten de Verenigde Staten dat die mijlpaal bereikt heeft. CJ Investment & Securities verhoogde het koersdoel voor het aandeel. De zakenbank voorziet een hoger dan geprognotiseerde winst.

In Taiwan sloot de Taiex-index bescheiden hoger op 6.616,44, een winst van 0,4% en de Singaporese Straits Times Index voegde 0,6% toe op 2.384,14 punten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden