Beurzen Azië leveren fors in

(Novum/Betten) - In Azië hebben de aandelenindices woensdag forse verliezen opgetekend. De beurzen reageerden op tekenen dat de economische groei in Amerika vertraagt. De beurzen in China ontsprongen de dans door herstel te tonen na een 'correctie' een dag eerder.

"We kunnen ons in geen geval onttrekken aan de beurzen in Europa en Amerika", aldus een handelaar, doelend op de flinke verliezen in deze markten. "De vraag is hoe hard de klap zal zijn."

Onder aanvoering van Sony werd in Japan het grootste verlies sinds juni 2006 genoteerd. De Nikkei 225-index leverde 2,85% in op 17.604,12 punten. In Australië en Korea trokken mijnbouwbedrijven BHP Billiton en Posco de beurzen omlaag.

Door de verliezen op Wall Street toonde de yen de sterkste stijging in negentien maanden. De Japanse munt won 2,3% tot 117,93 tegen de dollar.

Beleggers maakten zich zorgen over de inkomsten van exporterende bedrijven. Sony, 's werelds grootste producent van spelcomputers, viel 5,4% terug. Autoproducent Toyota verloor 3,8% en Matsushita Electric, eigenaar van de merken JVC en Panasonic, zakte 3%.

In Australië ging BHP Billiton, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld naar marktwaarde en productie gemeten, met 6% onderuit. De hele mijnsector lag onder druk, vanwege bezorgdheid over de vraag vanuit China en de wereldwijde groei. Rio Tinto, dat in 2006 16% van zijn omzet China behaalde, verloor 5%. De S&P/ASX 200-index daalde met 2,7% tot 5.832,50 punten.

Ook in Hongkong kreeg het verlies van een dag eerder een vervolg. De Hang Seng Index raakte 2,5% kwijt tot 19.651,51 punten. China Mobile, de grootste aanbieder van mobiele telefonie naar aantal gebruikers, schreef 2,3% af. PetroChina, China's grootste olieproducent, werd 3,1% minder waard.

In China liet de toonaangevende Shanghai Composite herstel zien, een dag na het verlies van bijna 9%. De index won 3,9% tot 2.881,07 punten. "Het vertrouwen wint weer terrein", aldus een handelaar. "Voor de lange termijn laten Chinese aandelen nog steeds een opwaartse trend zien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden