Beurzen Azië blijven dalen

Japanners in de regen op straat voor een scherm dat de stand van de Nikkei-index weergeeft. Beeld epa
Japanners in de regen op straat voor een scherm dat de stand van de Nikkei-index weergeeft.Beeld epa

De belangrijkste Aziatische beursindexen hielden vanochtend de koers vast die vrijdag al was ingezet: naar beneden. Met het waziger worden van de economische vooruitzichten keren investeerders de hevig schommelende aandelenmarkten steeds vaker de rug toe.

De Japanse Nikkei-index verloor 1,6 procent en de Kospi (Zuid-Korea) leverde 1,4 procent in. Het verlies van de Hang Seng-index in Hongkong bleef betrekkelijk klein (0,2 procent) en in Australië werd zelfs een bescheiden plus genoteerd van 0,5 procent.

De beursindex op Wall Street was vrijdag weliswaar licht gestegen, maar gaf gezien over de hele week 6,4 procent prijs. Dat was het slechtste beeld sinds drie jaar geleden de kredietcrisis uitbrak. De markten wachten af of Griekenland inderdaad de toegezegde steun van de andere eurolanden ontvangt. Mocht dat niet gebeuren en het land afstevenen op een faillissement, dan worden de Griekse staatsobligaties waarin andere Europese banken tientallen miljarden hebben geïnvesteerd op slag waardeloos.

Ministers van Financiën uit landen die zich hebben verenigd in de G20, twintig grote industrielanden, kondigden vrijdag aan 'alle noodzakelijke maatregelen te treffen om de stabiliteit van het bankensysteem en de financiële markten te ondersteunen'. Ze zeiden er evenwel niet bij wat die steun dan inhoudt.

Naast de zorg om de economische problemen in Europa bestaat de vrees dat de Verenigde Staten afkoersen op een nieuwe recessie en dat de Federal Reserve nauwelijks nog instrumenten ter beschikking staan om dat onheil af te wenden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden