Beursgang van bedrijven in cryptomunten mislukt in helft van de gevallen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nieuwe bedrijven die geld proberen op te halen via de uitgifte van een virtuele munt slagen daar vaak niet in.

Johan van Heerde

Ze worden een Initial Coin Offering genoemd, afgekort ICO. Het is de manier voor een nieuw bedrijf dat werkt met de populaire blockchaintechnologie - bekend van de virtuele munt bitcoin - om echte euro's of dollars op te halen. Niet via een klassieke beursgang met aandelen maar door de uitgifte van een nieuwe cryptomunt. Bijna de helft van die cryptobeursgangen mislukte vorig jaar. Veel van zulke nieuwe bedrijfjes waren bij voorbaat al kansloos zegt cryptobelegger Boudewijn Rooseboom.

Digitale begraafplaats

De website bitcoin.com bekeek de gegevens van 902 ICO's in 2017 en concludeerde dat 46 procent van deze cryptobeursgangen intussen alweer mislukt zijn en nog eens 13 procent naar verwachting binnenkort flopt.

142 ICO's mislukten al tijdens de financieringsronde; er werd niet genoeg geld opgehaald. De overige bedrijfjes wisten via een ICO wel voldoende cash te bemachtigen maar konden later niet voldoen aan beloftes gedaan aan geldschieters. Hoe het er precies voor staat met ICO's die het nieuwe jaar wel hebben gehaald, is onbekend. Soms groeien ICO's uit tot grote namen, zoals ethereum, in waarde de tweede munt in de cryptowereld.

Bitcoin.com betitelt de uitkomst van hun spitwerk als 'een digitale begraafplaats gevuld met gebroken beloftes'. Die uitkomst is niet verrassend. Het aantal ICO's steeg vorig jaar explosief nadat virtuele munten als bitcoin en ethereum razend populair werden onder beleggers. Er ontstond een hype, waarvan iedereen een graantje wilde meepikken. Hierop besloot onder meer de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) te waarschuwen voor ICO's. De uitgifte van de digitale munten is kwetsbaar voor misleiding, manipulatie en oplichting en de hype zou mensen kunnen verblinden voor de risico's, zei de AFM.

Niet alleen is er bij mislukte ICO's sprake van frauduleuze feiten en piramidespelen, ook zijn veel nieuwe bedrijfjes die geld proberen op te halen met een ICO bij voorbaat kansloos, zegt Boudewijn Rooseboom, crypto-belegger en oprichter van Cyber Capital, een beleggingsonderneming die zich heeft toegelegd op cryptomunten. "Het leeuwendeel wordt nooit wat. Het zijn jonge enthousiastelingen met een leuk idee, maar stel je jezelf de vraag of je erin moet investeren dan is het antwoord nee. Dat is in de echte wereld niet anders, 95 procent van de projecten valt af."

De hype na de waarde-explosie van de bitcoin en alle andere cryptomunten (zie hieronder) heeft allerlei mensen aangetrokken die snel geld willen verdienen. Rooseboom: "Bij sommige start-ups blijkt dat er helemaal geen behoefte is aan blockchaintechniek maar dat ingewikkelde technische elementen zijn toegevoegd om een bedrijfje meer cachet te geven. Dat werkt misschien bij mensen die geen verstand van zaken hebben - en dat zijn er in de cryptowereld nog altijd veel - maar ik denk dan: Bewijs jij je eerst maar in de normale economie".

Al die mislukte ICO's hebben wel een functie, ze maken de cryptomarkt volwassen denkt Rooseboom. "De markt professionaliseert aan de vraagkant: investeerders worden veel kritischer als zij hun geld een paar keer verliezen. Daarnaast beginnen beleggers het wereldje beter te begrijpen en zie je dat er vanuit toezichthouders kaders gesteld gaan worden. Nu zijn al die ICO's nog moeilijk te beoordelen omdat er geen vergelijkingsmateriaal is. Een goede inschatting is later misschien beter te maken."

Waarde cryptomunten gaat wild op en neer

In het najaar van 2017 ontstond een crypto-hype toen de waarde van bitcoin iedere week records wist te breken. Aan het eind van het jaar gingen bitcoins voor bijna 20.000 dollar over de toonbank, twintig keer de waarde van een jaar daarvoor.

Ook de ongeveer 1300 andere cryptomunten veerden mee met de koers van de bitcoin en zorgden ervoor dat de totale waarde van al die munten even boven de 800 miljard dollar kwam.

Begin dit jaar verdampte de helft van die miljarden en zakte de koers van bitcoin naar amper 6000 dollar. Vervolgens steeg die weer en stabiliseerde enigszins rond de 10.000 dollar.

Begin februari beloofde minister Wopke Hoekstra van financiën binnen een paar weken te melden of een verbod van de bitcoin wenselijk en mogelijk is.

En: Is de cryptomunt een bubbel? Pas goed op dat je niet in een hype stapt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden