Beursgang Holec nu compleet de mist in

AMSTERDAM (ANP) - De geringe belangstelling van beleggers voor Holec heeft de beursgang van de fabrikant van schakelkasten alsnog de das omgedaan. “De basis om door te gaan is te dun”, aldus bankier M. de Jager van ABN Amro Rothschild, de zakenbank die Holec naar de beurs wilde brengen.

ABN Amro moest gisteravond een vernederende gang naar de financiële pers maken, nadat de bank de aangekondigde beursnotering woensdag al twee dagen had moeten uitstellen. De Jager erkende dat het fiasco waarschijnlijk een unicum is en gezichtsverlies betekent voor zijn prestigieuze zakenbank. “Dit is wel een krasje.”

ABN Amro dacht de beursgang woensdag nog te redden door het aantal aan te bieden stukken Holec bijna te halveren en bovendien de prijs te verlagen tot 20 gulden per aandeel. Die concessies en de berichtgeving daarover gisteren in de kranten wakkerden de scepsis echter alleen maar aan. Een aantal aanvankelijk geïnteresseerde beleggers trok zich gisteren alsnog terug.

Bovendien voorzag ABN Amro dat een deel van die beleggers hun stukken snel weer wilde verkopen. Dat had waarschijnlijk betekent dat de waarde van het aandeel Holec kort na de eerste notering onder de introductiekoers was geduikeld. “Te weinig beleggers stapten erin voor de lange termijn”, aldus De Jager.

De bankier meent dat de beursgang van Holec uiteindelijk is mislukt door de steeds sceptischer ontvangst in de financiële wereld. Daar zou de Hengelose fabrikant van schakelkasten en transformatoren ten onrechte zijn geassocieerd met het Begemann-concern van de in opspraak geraakte Joep van den Nieuwenhuyzen en met het eerdere debâcle rond de beursgang van de vroegere Begemann-dochter Smit Trafo drie jaar geleden.

De zakenbank kon gisteren, direct na het nieuwe fiasco, maar moeilijk de hand in eigen boezem steken. “De markt heeft gedurende het proces een ander oordeel geveld. Dat beeld is moeilijk te bestrijden”, aldus De Jager.

President-directeur G. Declerq van Holec heeft de moed nog niet verloren. Hij verwacht dat zijn onderneming nog voor het jaar 2000 alsnog met succes kan terugkeren naar de effectenbeurs. Voorlopig moet Declerq wel elders op zoek naar geld voor een nieuw gebouw, waarin de huidige, versnipperde vestigingen kunnen worden ondergebracht.

Ook de Vereniging van Effectenbezitters toont zich weinig aangeslagen. Het fiasco rond Holec moet volgens directeur P. de Vries van deze belangenclub wel een les zijn voor beleggers: “Het is goed dat ze weten dat niet alle introducties goed lopen. Mensen zien nu dat het gevaarlijk is voor meer stukken in te tekenen dan ze werkelijk willen hebben.” De stormloop bij andere beursnieuwelingen was dit jaar soms zo groot dat het aantal beschikbare stukken liefst dertig keer werd overtekend.

Holec Holland behaalde in de eerste zes maanden van dit jaar een bescheiden winstgroei van 3 procent tot 13,6 miljoen gulden, bij een omzet van 176,6 miljoen. De onderneming telt 1615 werknemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden