Beurs wil keurmerk integriteit

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Een nieuwe, onafhankelijke instelling moet gaan toezien op de integriteit en de kwaliteit van de effectenbranche en daarvoor een keurmerk uitgeven. Dat vindt topman G. Möller van het beursbedrijf Amsterdam Exchanges.

In zijn nieuwjaarstoespraak noemde de beurspresident de nu al twee maanden voortslepende beursfraude-affaire een zwarte bladzijde in het recordjaar 1997. Volgens Möller is integriteit zo belangrijk in de concurrentiestrijd met de andere Europese beurzen dat Amsterdam Exchanges zich geen enkele smet op haar blazoen kan veroorloven. Zeker niet tegen de achtergrond van de op stapel staande overgang naar de euro. Möller gaat ervan uit dat in januari 1999 alle guldensnoteringen op de beurzen van Amsterdam Exchanges zijn omgezet naar noteringen in de nieuwe munteenheid.

Om de integriteit beter in het oog te houden, willen Möller en de zijnen een onafhankelijke organisatie oprichten naar analogie van het British Securities Institute (BSI) in Groot-Brittannië. Deze instelling voorziet handelaren, commissionairs en bankemployees van een soort keurmerk als zij zich aantoonbaar aan de regels houden. Het BSI wordt gedragen door de bedrijfstak zelf en heeft volgens Möller veel succes: “Men kan zich eigenlijk niet permitteren om daar geen lid van te zijn”.

De beurspresident maakte vrijdag ook bekend dat Amsterdam Exchanges haar toelatingscriteria voor nieuwe binnen- en buitenlandse bedrijven wil gaan aanpassen.

Volgens Möller is het beleid voor nieuwe noteringen nu “zeer eenvoudig en star” en zit de AEX in veel gevallen “ver boven het wettelijk minimum”. Met meer 'maatwerk', dus specifiek op ondernemingen toegespitste criteria, hoopt Amsterdams Exchanges te bereiken dat meer instellingen zich in Amsterdam zullen 'thuisvoelen'.

Overigens wil Möller dat niet alleen de beursgenoteerde ondernemingen, maar ook het grote publiek zich bij Amsterdam Exchanges thuisvoelt. Zodra de verhuizing van de Optiebeurs naar Beursplein 5 een feit is, wil hij daarom zorgen dat het beursgebouw “een van de meest bezochte plekken wordt”. Naast een publieke galerij is er daarom een 'beursinformatiecentrum' in de maak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden