Beurs reist als tentententoonstelling vanaf vandaag door binnen- en buitenland

Tentententoonstelling: Vandaag en morgen op terrein de Lieberg, Hilversum. Daarna onder meer: 3-18 mei: Hortus Botanicus, Leiden, 13-22 juni: Terschelling, Oerol-festival, 5-10 juli: Kassel (Dtsl) tijdens Dokumenta. Slot: 3-5 oktober: Park Sonsbeek, Arnhem. Informatie Stichting Sporades: 026-4461626.

Beeldend kunstenaar Marcel van der Sande maakte 'It is the way it is' voor de 'tentententoonstelling' waarmee de Arnhemse kunststichting Sporades dit weekeinde de tentenbeurs van Bever Zwerfsport op het terrein de Lieberg bij Hilversum 'infiltreert'. Tussen de geavanceerde 'Staika's', 'Nallo's' of andere stoere tunneltenten en degelijke bungalowtenten staan 26 objecten van kunstenaars die zich lieten inspireren door de thema's 'kampeertent' en 'reizen'. Sommige tenten zijn ook echt geschikt om in te overnachten, andere zijn uitsluitend als beelden te beschouwen.

Ruimte en reis Uit de catalogus van Bever Zwerfsport: “Begrippen als plaats en verplaatsing, ruimte en reizen hebben in deze tijd van nieuwe media een hele andere betekenis gekregen. (-) Zo is kunst aan het zwerven geslagen en is de kunstenaar een nomade die op zoek is naar nieuwe weidegronden en vaak ook nog op zoek is naar zijn vee. (-) De tent is een omsloten ruimte, afgestemd op de menselijk maat; het is een lichaam in het landschap, een cultuurverschijning in de natuur.”

Windkracht vier is, twee dagen voor de opening, een goede test voor de tentententoonstelling. Nu blijkt bijvoorbeeld dat Jan van den Dobbelsteen de titel 'Ik hou niet van kamperen' niet voor niets heeft gekozen: zijn wasmolen met stukken uitgeknipte bungalowtent (letters die bovenstaande titel vormen) behoeft nog enige versteviging: een spijkertje door een houten plaat is niet voldoende om de wasmolen overeind te houden. Toch krijgt het terrein in de loop van enkele uren een steeds bontere aanblik. Het zwart-wit gestreepte zebra-wachthuisje inclusief paardenstaart van Hans van den Ban, de kleurige circustent-op-schaal van Job Saltzherr, waar elk moment een mini-circusvolkje uit tevoorschijn zou kunnen komen. B. Denboer is nog druk in de weer met zijn kaki 'tentertainment-Tent': via gaten en slurven wil hij met snoepjes insecten naar binnen lokken, die daar op diverse podia een theater kunnen opvoeren.

De suggestieve 'Octopussy' van Joke Beltman staat wel al fier in de wind: rechtopstaande, met doorzichtig pvc afgesloten ovalen, met elkaar verbonden door oranje tentdoek en omzoomd met stukjes wit kant. De oorsprong van de tentententoonstelling ligt bij een verzameling objecten van Beltman, die, zoals ze zelf zegt, een synthese vormen tussen 'architectuur' en 'dameslingerie': symmetrische vormen die naar het menselijk lichaam verwijzen: kwetsbaar, ondoordringbaar en doorzichtig tegelijk.

Infiltreren “Ik wilde een van die objecten opblazen tot het formaat van een tent, en dan op een camping presenteren. Met Marcel van der Sande en Alphons ter Avest van Sporades heb ik dat idee verder uitgewerkt. Omdat de tentoonstelling gaat reizen langs allerlei publiekslocaties, wilden we dat ook doorvoeren in de presentatie: 'infiltreren' in de catalogus van Bever Zwerfsport.”

En zo geschiedde. Omdat de winkelketen in kampeer- en zwerfsportartikelen dit jaar twintig jaar bestaat, zag eigenaar Fred van Olphen wel wat in een bijzondere uitgave van de catalogus.

Concurrentie Alle tenten zijn, verspreid over de hele uitgave, afgebeeld. Sommigen vallen pas na drie keer kijken op tussen de gestroomlijnde outdoor-artikelen. Zoniet de 'Gothic tent' van Bastienne Kramer, die ook in de buitenlucht onmiddellijk alle aandacht trekt. “Mensen zetten op een camping meestal een verlengstuk van hun eigen huis neer”, luidt haar redenering. Hoe groter de tent, hoe beter je kunt concurreren. “Ik lag eens in een koepeltentje, keek omhoog en dacht: dit is net een kruisgewelf”, vertelt Kramer, terwijl ze de laatste haringen in de grond steekt. “Het leek me wel een goed idee om op zo'n camping ineens met een kerk aan te komen.”

Het resultaat; een reusachtige, aluminiumkleurige tent die sterk aan de Parijse Notre Dame doet denken. Links en rechts van de ingang steken twee metershoge torens boven de rest van de tent uit, ieder met een rond raam dat afgesloten kan worden. Er kunnen minstens vier personen in overnachten. “Stel je voor, je zit daar op een stoeltje voor je bungalowtent en je buren pakken ineens zo'n enorme kathedraal uit!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden