Beurs Nairobi ’booming’ door aandelenhonger

„Asante sana (’Dank u zeer’) voor een nieuwe hoeveelheid aandelen”, sprak Chege Waruingi, toezichthouder op de Nairobi Stock Exchange onlangs. Elk nieuw plukje aandelen wordt met gejuich ontvangen op de ’booming’ beurs van Kenia.

De laatste aandelenuitgifte, tevens het moment dat Waruingi zijn dankwoord uitsprak, was op 25 januari. Het bedrijf waarvan een tweede serie aandelen naar de beurs ging, was Mumias Sugar Company. En de man die bedankt werd, was de Keniaanse minister van financiën Amos Kimuny.

Kimuny moet meer bedrijven naar de beurs brengen, zo vindt Waruingi. De Nairobi Stock Exchange heeft dringend behoefte aan vers bloed. Anders dreigt de beurs, nu zo ongeveer de best presterende in de hele wereld, onder zijn eigen succes te bezwijken.

De koersen zijn de afgelopen dagen gelukkig weer wat gedaald. Maar het blijft een merkwaardig fenomeen dat in een land waar Nederlanders schoolbanken aanschaffen voor de armen, het aantal miljonairs – gemeten in Keniaanse shillings – enorm is toegenomen. De afgelopen vijf jaar is de index, gebaseerd op twintig aandelen, met grofweg 780 procent gestegen. Kenianen haalden hun spaargeld onder het matras vandaan of verkochten grond, om zich bij het groeiende legertje aandeelhouders te voegen. En niet alleen snelle jongens in maatpakken, maar ook taxichauffeurs en kleine boeren.

De snelle stijging van de koers brengt risico’s mee. Want wat snel stijgt, kan ook snel weer dalen.

Wat zijn de oorzaken van de koersexplosie? Macro-economisch gaat het Kenia redelijk voor de wind. De groei van de economie is een bescheiden vijf procent. Andere ontwikkelingslanden zoals India en China presteren beter, maar de groei is stabiel, net als de rente.

Toch verklaart dat de run op de aandelen slechts ten dele. Toezichthouder Waruingi ziet ook een verschuiving in de waarden en normen van de Keniaanse samenleving. De hoeveelheid grond en vee bepaalt niet langer het aanzien. Jongeren kunnen zich ook profileren met aandelen, zo denkt de beursman.

De sterke stijging van de index van de Nairobi Stock Exchange komt vooral door de toegenomen vraag naar aandelen, bij een sterk achterblijvend aanbod. De overheid moet daarom rap staatsbedrijven naar de beurs brengen om de honger naar aandelen te stillen. Hardop wordt het niet gezegd, maar als niet snel de druk van de ketel wordt gehaald kan de hausse op de beurs weleens omslaan in een drama.

Met een goed ontwikkelde kapitaalmarkt kan, zo zijn de Keniaanse verwachtingen, het land zich tussen nu en 2030 ontwikkelen tot een land van middeninkomens. Want via een kapitaalmarkt, zoals de beurs van Nairobi, krijgt vastzittend geld een kans om te rollen. En dat is precies wat de beursexplosie van de afgelopen vijf jaar bewijst. Kenia mag dan arm zijn, dat wil niet zeggen dat er geen vermogen aanwezig is. Het huidige optimisme op de beurs wrikt dat vermogen versneld los, maar een beurskrach zou de stemming ook weer voor jaren kunnen bederven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden