Beurs en ABN ruzien over Ahold-verkoop

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs heeft ABN Amro Bank dringend gevraagd de prijs te noemen waartegen zij het pakket van 3,8 miljoen aandelen Ahold van de eigenaren (de familie Heijn) heeft gekocht.

Vorige week plaatste de bank dit pakket door aan een aantal institutionele beleggers voor f 94,50 per aandeel. Volgens de reglementen van de beurs had de bank de aankoopprijs ook behoren te melden.

“De commissaris voor de notering heeft vorige week ABN Amro om opheldering gevraagd, maar tot dusver geen antwoord gekregen. Nu heeft hij de zaak bij het beursbestuur neergelegd dat vervolgens zal beslissen of er maatregelen tegen de bank zullen worden genomen”, aldus een woordvoerder van de beurs.

Pijnlijke bijzonderheid daarbij is dat, indien er maatregelen worden getroffen, de beurs in aanvaring komt met een van haar belangrijkste leden. Bovendien is ABN Amro-bestuurder drs. Th. Meys lid van het dagelijks bestuur van de beurs.

Een zegsman van ABN Amro weigert ieder commentaar: “Wij geven er de voorkeur aan niet via de pers te reageren. We willen deze zaak graag met het beursbestuur afhandelen.”

- Apple. Een herstructurering, voorgenomen massaontslag en maatregelen ter beheersing van de kosten hebben de Amerikaanse computerproducent Apple op verlies gezet. In het derde kwartaal van het lopende boekjaar kwam er een negatief saldo uit de bus van 188 miljoen dollar na een winst van 132 miljoen dollar in het overeenkomstige kwartaal van het vorige boekjaar.

Van doorslaggevend belang voor de totstandkoming van het verlies was een bedrag van 312 miljoen dollar dat Apple voor de herstructurering en enkele andere maatregelen opzij zette. De komende twaalf maanden wil het concern 2500 man ontslaan, ongeveer 16 procent van het totale personeel.

Een andere factor die leidde tot het verlies is de aanhoudende prijzenslag op de markt voor personal computers. Ook de zwakker dan verwachte ontwikkeling van de economie in Europa heeft aan het 'teleurstellende resultaat' bijgedragen.

Apple wist zijn kwartaalomzet te vergroten van 1,74 miljard tot 1,86 miljard dollar. Over de eerste negen maanden nam de omzet toe van 5,3 tot 5,8 miljard dollar. De winst zakte van 432,7 tot 83,9 miljoen. Apple is toch optistisch dat de weg naar groei weer kan worden ingeslagen.

- Getronics is op de door het Amerikaanse blad Datamation gepubliceerde wereldranglijst van bedrijven in de informatica-sector gestegen van de 98e naar de 87e plaats. Getronics is als enige Nederlandse bedrijf in de top-100 terug te vinden. Op de Europese lijst neemt Getronics naar omzet gerekend de 14e plaats in.

- ASLK, de Belgische holding die in belangstelling staat bij bank-verzekeraar Fortis, heeft in de eerste 15 maanden van zijn bestaan (tot 1 april van dit jaar) een winst geboekt van 1,028 miljard frank (ruim f 55 miljoen). Het dividend, f 43 miljoen, gaat in zijn geheel naar de Belgische staat, de enige aandeelhouder van de bank-verzekeraar.

Over de onderhandelingen met Fortis zijn geen nadere bijzonderheden bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden