Beurs Chicago biedt 'ecu-future' vooruitlopend op overgang nieuwe munt

CHICAGO - Op de termijnbeurs in Chicago kunnen beleggers vanaf half mei een gokje wagen op de euro-rente. Omdat de euro nog niet bestaat, besloot de Chicago Mercantile Exchange gisteren te beginnen met de handel in een 'ecu-future'. Dat wordt, zodra de euro er op 1 januari 1999 is, omgebouwd naar een euro-termijn-contract.

INEKE NOORDHOFF

Verkopers verplichten zich over 100 dagen 125 000 ecu te leveren tegen een vandaag vastgestelde prijs. Worden euro's ondertussen duurder, dan moet de verkoper verlies nemen. Maar andersom kan ook, en dan verdient de speculant. De ecu-termijncontracten zijn van belang voor bedrijven die zakendoen in euro's, en die hun winst niet afhankelijk willen maken van onverwachte koersverschillen. Vooralsnog zijn dat er niet zoveel, zodat waarschijnlijk vooral speculanten op het ecu-contract zullen duiken. Die kunnen er dan bijvoorbeeld op gokken dat de politici zich niet houden aan de begin mei afgesproken omwisselkoersen.

Naast de nieuwe ecu-termijncontract introduceert het beursbestuur ook een roebel-contract. De Russische munt beweegt nogal sterk, zodat bedrijven behoefte hebben hun wisselkoersrisico af te dekken. De euro en roebel worden in dezelfde 'kuil' van de beursvloer verhandeld.

Hoogleraar financiën, en expert in dit soort termijncontracten, Yacine Ait Sahalia van de Chicago university graduate school of business, meent dat het euro-contract grote kans heeft op succes. Het meest verhandelde termijncontract van dit moment is het dollarcontract. Het afdekken tegen renteveranderingen is daarbij het belangrijkste doel. Ait Sahalia denkt dat de euro over enige tijd een behoorlijk deel van die dollar-handel kan overnemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden