Beurs Amsterdam sluit in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is vrijdag met rode cijfers het weekeinde ingegaan. De hogere kapitaalbuffers voor Chinese banken en de aanhoudende zorgen over de Ierse schuldencrisis drukten de AEX in het rood. De verliezen liepen tegen het einde van de handel wel wat terug.

De AEX-index sloot met een verlies van 1,69 punten (0,5 procent) op 344,58 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 592,09 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,6 procent.

De Chinese centrale bank maakte vrijdag bekend hogere kapitaalbuffers te eisen van de banken om de sterk stijgende inflatie te beteugelen. Het is de vijfde verhoging van de kapitaaleis dit jaar.

Grondstofgerelateerde bedrijven

Daarnaast waren beleggers bezorgd dat de schuldencrisis in Ierland kan overslaan naar andere landen. Bronnen in Brussel verwachten dat het steunpakket volgende week wordt aangekondigd. De voorzitter van de Ierse centrale bank verwacht tientallen miljarden euro uit het noodfonds van Europese landen en het IMF.

De Chinese maatregel had vooral effect op grondstofgerelateerde bedrijven. De angst bestaat dat door de strengere eisen de economische groei in China kan afzwakken. Bij een afzwakkende groei zal de vraag naar grondstoffen onder druk komen te staan. In Londen gingen de mijnbouwers BHP Billiton en Rio Tinto tot 1,4 procent omlaag. Staalgigant ArcelorMittal zakte 0,3 procent.

Olieprijs

De olieprijs daalde door het besluit van China met 0,8 procent tot 81,20 dollar per vat. Shell noteerde een verlies van 1,2 procent. Het olieconcern kondigde vrijdag een zogeheten force majeure af op een belangrijke pijpleiding in Nigeria die door gewapende groeperingen werd beschadigd.

De verwachting dat de Ierse overheid snel hulp van buitenaf zal accepteren, zorgde voor koersstijgingen van de banken Allied Irish (plus 4,6 procent) en Bank of Ireland (plus 9,8 procent). Europese branchegenoten als Barclays, Commerzbank en Société Générale leverden juist tot 2,3 procent in. ING daalde 0,9 procent, net als Aegon.

Sterkste stijger

Ahold verloor 1,7 procent na een adviesverlaging door ING. ING vindt de in de media genoemde overnameprijs van 1,5 miljard euro voor HEMA te hoog. ING ziet liever dat het supermarktconcern meer geld uitkeert aan de aandeelhouders.

Chipmachinefabrikant ASML was de sterkste stijger in de AEX. Het aandeel werd 2,8 procent meer waard nadat financieel directeur Peter Wennink de verwachting had uitgesproken dat de investeringen van klanten volgend jaar niet zullen dalen.

De euro was 1,3645 dollar waard in vergelijking met 1,3625 dollar bij het slot van de handel op donderdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden