Betwiste heilige grond

Heilige plaatsen zijn gevaarlijke oorden, vooral als verschillende godsdiensten er aanspraak op maken. Een tijdbom vormen de Aqsamoskee en de Rotskoepel in Jeruzalem. Deze pronkjuwelen van de islam lopen elk moment gevaar de lucht in te vliegen, door toedoen van iemand die de terugkeer van Jezus wil bespoedigen of een ander die de tempel van Salomo wil herbouwen.

Een lap betwiste heilige grond in de Indiase stad Ayodhya, in de deelstaat Uttar Pradesh, heeft al aan duizenden moslims en hindoes het leven gekost. Volgens hindoes is daar de god Rama geboren. Maar tot 1992 stond uitgerekend op die plek een beroemde moskee, gebouwd in de zestiende eeuw nadat de islamitische moghulvorsten hun macht in India hadden gevestigd. Voor hindoes was het islamitische godshuis een steen des aanstoots. Soms bleken er 's ochtends zomaar hindoebeelden in de moskee te staan, volgens de geruchtenmolen door bovennatuurlijk ingrijpen. In 1992 barstte de bom. Een hindoemenigte verwoestte de moskee. Tweeduizend mensen kwamen om.

Tien jaar later veroorzaakte de kwestie Ayodhya een bloedbad in een andere deelstaat, Gujarat. Een menigte moslims viel een trein aan, waarin ook hindoepelgrims zaten die terugkeerden uit Ayodhya, waar ze een ceremonie hadden bijgewoond bij de verwoeste moskee. In de trein verbrandden 59 mensen, bij rellen lieten vervolgens minstens duizend mensen het leven, vooral moslims.

De kwestie-Ayodhya is weer acuut door de naderende Indiase parlementsverkiezingen. Favoriet daarin is Narendra Modi van de hindoepartij BJP. Programmapunt: een Ramatempel in Ayodhya. Modi zette begin jaren negentig een organisatie op poten die ijverde voor hetzelfde doel. In 2002 was hij eerste minister in Gujarat. Zijn optreden bij de onlusten was omstreden. Een commissie zuiverde hem van alle blaam. Sussend zegt hij dat hij hygiënische openbare toiletten belangrijker vindt dan tempels. En archeologen velden een salomonsoordeel over Ayodhya: opgravingen zouden aantonen dat hindoeïsme noch islam de oudste rechten heeft maar een derde religie, het nu in India marginale boeddhisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden