Bettencourts personeel doet boekje open

Twee voormalig personeelsleden van het echtpaar Bettencourt hebben tegenover de Franse justitie bevestigd dat Liliane en haar man André (1919-2007) jarenlang uiteenlopende politici hebben gespekt. Het gaat om Chantal Trovel, ex-secretaresse en Pascal Bonnefoi, ex-huismeester van de puissant rijke Bettencourts.

Marijn Kruk

Zelfs als geen van beiden ooit met eigen ogen heeft gezien dat er geld van eigenaar wisselde, was het ’onmiskenbaar’ dat dit gebeurde. Trovel vertelde hoe er voorafgaand aan een verkiezing politici op de deur klopten. „Indien André Bettencourt akkoord was, trok hij zich met de betreffende persoon terug en drie kwartier later vertrok deze dan weer.”

Als de kluis in zijn kantoor moest worden aangevuld, belde hij volgens Trovel de accountant. Deze inmiddels ex-accountant deed enkele weken terug veel stof opwaaien met de verklaring dat zij er regelmatig op uit werd gestuurd om bedragen tot 50.000 euro op te nemen. Via de tussenkomst Eric Woerth, de huidige minister van arbeid, zou ook president Sarkozy geprofiteerd hebben.

In een interview op de televisiezender France 3 verklaarde Liliane Bettencourt woensdag zich niets meer van dergelijke giften te herinneren. Het interview was voornamelijk gewijd aan de familievete met haar dochter Françoise. Deze wil haar moeder onder curatele laten stellen, omdat zij volgens haar geestelijk niet in orde is en wordt omringd door ’roofdieren’. Daarmee doelt ze met name op de fotograaf en huisvriend François-Marie Banier, die voor bijna een miljard euro aan geschenken van haar moeder ontving.

Liliane noemde zich ’gegriefd’ door de acties van haar dochter en bleef bij haar weigering zich medisch te laten onderzoeken. Gisteren werd Banier door justitie in voorlopige hechtenis genomen. Ook Patrice de Maistre, de vermogensbeheerder van Bettencourt, zit voor minimaal 48 uur vast.

Ondertussen groeit de kritiek op Philippe Courroye, de magistraat die leiding geeft aan het onderzoek. Volgens de ex-onderzoeksrechter Eva Joly loopt Courroye aan de leiband van het Elysée. „Zijn onderzoek dient slechts om de publieke opinie koest te houden, iedereen weet dat de waarheid nooit boven tafel komt”, aldus Joli gisteren in Le Monde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden