'Betsy deed heel veel voor Tories'

LONDON - Er komt een officieel onderzoek naar mogelijk 'financieel wangedrag' van de Britse oppositieleider Iain Duncan Smith. Hij zou zijn vrouw Betsy anderhalf jaar lang onterecht op de loonlijst van zijn partij hebben gezet.

Sir Philip Mawer, de topambtenaar die de naleving van parlementaire regels controleert, oordeelde gisteren dat hij een onderzoek moet instellen 'in het openbaar belang'.

Michael Crick, onderzoeksjournalist van de BBC, bracht het verhaal rond 'IDS' naar buiten. Volgens zijn bronnen heeft de Tory-leider zijn vrouw Betsy onterecht op de loonlijst gezet. Zij zou voor haar werk als secretaresse van haar man 26000 euro per jaar hebben verdiend.

Duncan Smith probeerde de beschuldigingen aan zijn adres te weerleggen in een 40 pagina's tellend rapport dat hij maandagavond aan Mawer overhandigde. ,,Mijn vrouw heeft vanaf mijn aanstelling als Tory-leider in 2001 vijftien maanden voor mij gewerkt. Voor haar 25-urige werkweek kreeg zij een jaarsalaris van 21000 euro'', schrijft hij. Bovendien zegt Duncan Smith dat zijn vrouw ,,nadat zij de kinderen naar bed had gebracht vaak doorwerkte tot middernacht''.

Het onderzoek van waakhond Mawer kan de positie van Duncan Smith als partijleider in gevaar brengen. Volgens BBC-journalist Crick hebben partijleden van IDS serieuze beschuldigingen tegenover hem geuit over de werkzaamheden van Betsy. Een aantal Conservatieven wil van hem af omdat ze vinden dat Duncan Smith zwak presteert.

Michael Ancram, plaatsvervangend Tory-leider, noemt de beschuldigingen 'onderdeel van een kwaadwillige poging om het gezag van de Tory-leider te ondermijnen'. Hij zei dat Duncan Smith een aanklacht overweegt tegen Crick en zijn informanten.

De partijvoorzitter van de Tories, Theresa May, verklaarde tegenover BBC Radio 4 dat 'Betsy een belangrijke rol speelde bij de aanstelling van Iain als leider'. Volgens May werkt Betsy al tien jaar voor haar man. May: ,,Zij was het noodanker en heeft ervoor gezorgd dat alles zo soepel mogelijk verliep in die periode.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden