'Betrek hulpverlener bij vangst loverboy'

Illustratie. Foto © ANP Beeld
Illustratie. Foto © ANP

De minister moet niet alleen maar spierballentaal uiten, maar echt iets doen voor de slachtoffers van mensenhandel en optreden tegen hun handelaren. In een brief aan minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie), legt bestuursvoorzitter Linda Terpstra van Fier Fryslan uit hoe en waarom.

Fier Fryslan is de grootste gespecialiseerde landelijke opvangorganisatie voor slachtoffers van mensenhandel. De meerderheid van de slachtoffers van binnenlandse mensenhandel en een groot deel van de buitenlandse slachtoffers van mensenhandel die het Coördinatiecentrum Mensenhandel registreert, wordt daar opgevangen.

Volgens Terpstra moeten hulpverleners betrokken worden bij de opsporing van loverboys. Meisjes durven vaak geen aangifte te doen; ook niet als ze veilig in de opvang zitten. Fier Fryslan heeft daarom het 'protocol delicten' ontwikkeld in samenwerking met de politie. Criminele activiteiten die een slachtoffer aan de hulpverlener meldt, worden meteen aan de politie doorgegeven, onder meer door aangifte of via Meld Misdaad Anoniem.

Zo worden zaken tegen een dader gestapeld, totdat politie en justitie genoeg materiaal hebben om hem aan te pakken. Zo'n protocol zou volgens Terpstra landelijk voor elke zorginstelling, hulpverlener en behandelaar moeten gelden.

In het 'Actieplan 2011 - 2014' dat minister Opstelten vorige week presenteerde, staat onder meer dat loverboys strenger gestraft moeten worden. Zo moet de maximale straf voor mensenhandel omhoog van acht naar tien jaar. Ook moet de zorg voor en bescherming van slachtoffers van mensenhandel verbeteren.

Terpstra mist in het plan van de minister de uitbreiding van het aantal opvang- en behandelplaatsen voor loverboyslachtoffers. Ze zou graag zien dat de opvang- en behandelplaatsen die nu nog incidenteel worden bekostigd, structurele financiering krijgen. Dat laatste geldt onder meer voor de plekken die Fier Fryslan heeft. Minister Opstelten heeft de Tweede Kamer beloofd dat hij voor 1 februari met een oplossing voor het tekort komt.

Fier Fryslan vangt jaarlijks 120 slachtoffers uit heel Nederland op. Dat zijn met name loverboyslachtoffers tussen 13 en 23 jaar oud. Daarnaast telt de opvang 150 buitenlandse mensenhandelslachtoffers en alleen al 117 Friese cliënten die 'seksueel overschrijdend gedrag' meemaakten, zoals verkrachting, onder meer binnen de jeugdprostitutie.

Lees ook: 'Hij had volledige macht over me'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden