Betrapte verkeersovertreders eisen alle papieren op
De politie is steeds meer tijd kwijt aan verkeersovertreders die bewijzen willen zien. Dat blijkt uit cijfers van regionale politiekorpsen. Zo verdubbelde het aantal verzoeken om documenten bij het korps Noord-Holland Noord in 2009. Bij Zaanstreek-Waterland verviervoudigde het aantal verzoeken. Landelijk steeg het aantal aanvragen in drie jaar van 7500 naar 15.000.
„Mensen gaan hierin steeds verder”, zegt Armando Jongejan, informatiemanager bij het korps Noord-Holland Noord. „Eerst ging het vooral om flitsfoto’s. Dat is voor ons nog vrij eenvoudig. Maar tegenwoordig vragen mensen om de akte van beediging van agenten, ijkrapporten van flitspalen en zelfs om apk-papieren van auto’s. Dat duurt vaak drie kwartier per verzoek. Dat gaat ver.”
Voor de documenten doen de overtreders een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Burgers kunnen zo controleren of de overheid haar werk goed doet. Volgens Jongejan is het merendeel van de aanvragen alleen bedoeld om het de politie moeilijk te maken. Martijn Hurks, beheerder van de website flitsservice.nl, bevestigt dat. Tienduizenden bezwaarmakers wisselen op deze site wekelijks informatie uit. „Zeventig procent van onze bezoekers maakt alleen bezwaar om het bezwaar maken. Ze hopen een fout te vinden, of dat de politie de wettelijke reageertermijn overschrijdt.”
Tot meer concrete successen leidt dat niet. Tussen 2008 en juli 2010 daalde het percentage gewonnen zaken bij het OM van 20 naar 18. Ook bij de kantonrechter viel minder te behalen: het percentage gewonnen zaken ging van 16 naar 14.
Om te bereiken dat de politie minder tijd kwijt is aan Wob-verzoeken, hebben 13 van de 26 korpsen eind juli uit Den Haag 325.000 euro subsidie ontvangen voor websites waarop mensen zelf via hun DigiD en boetenummer documenten kunnen opvragen. Het KLPD, waar bijna de helft van alle Wob-verzoeken binnenkomt, doet nog niet mee. Het korps is wel geïnteresseerd, maar zegt meer tijd nodig te hebben. De korpsen Noord-Holland Noord en Kennemerland begonnen respectievelijk in februari 2009 en januari 2010 al met zo’n boetevolgsysteem: mijnpolitie.nl. Sindsdien stabiliseerde het aantal verzoeken wat. Binnen een maand staan opvraagbare gegevens op deze website, zodat ook de fanatiekste ’Wobbers’ er terechtkunnen.