Betrapt in de lift

Een van mijn patiënten met een paniekstoornis oefent regelmatig in de tijd tussen onze afspraken in. Ze heeft als stok achter de deur een vriendin als helper ingeschakeld, haar vriendin begeleidt haar als ze iets nieuws oefent. Na de eerste oefening met haar vriendin herhaalt patiënte de oefeningen alleen.

Ze durft inmiddels met de tram, de metro en de bus te reizen. Het heeft haar de nodige inspanning en aanzienlijke tijdsinvestering gekost om dat te bereiken. Ze stapt nu in volle bussen en ze zit in de metro zelfs zonder het raampje open te doen. Haar gedachte was dat ze zeker een paniekaanval zou krijgen als er geen frisse lucht naar binnen kon, die gedachte vindt ze niet meer zo geloofwaardig. Haar nieuwste plan is om liften op te zoeken en stapsgewijs te oefenen om met de lift te gaan, telkens iets hoger.

"Ik ga niet met de lift op kantoor, ik neem in warenhuizen altijd de trap en ook bij mijn oom en tante die in een flat wonen, loop ik tot de zesde etage."

"Waar wil je oefenen?"

"Ik wil niet op kantoor oefenen, dan schaam ik me te erg als ik in paniek zou raken; warenhuizen vind ik te druk en mijn familie woont in Rotterdam, daar kom ik zelden."

"Welke lift zou wel geschikt zijn?"

"Ik woon vlakbij een buurt met flatgebouwen, daar kan ik oefenen. Ik moet dan wel een smoesje bedenken om binnen te komen bij de liften."

We bespreken hoe ze kan oefenen met de lift en welke rol haar vriendin daarbij kan spelen. Het plan is dat ze om te beginnen samen met de lift gaan. Haar vriendin kan in de lift staan en haar hand voor de signalering 'deuren sluiten' houden, dan kan patiënte in de lift staan met de deuren open om te wennen aan de lift. Vervolgens gaan ze een paar keer naar de eerste etage en weer naar de begane grond. En zo telkens iets hoger. Ik benadruk dat ze zich wel moet concentreren op wat ze doet, dus niet te veel kletsen met haar vriendin, dat leidt maar af.

Ze komt bij onze volgende afspraak lachend de praktijk binnen.

"Je gelooft nooit wat wij hebben meegemaakt! We zijn aangehouden door de politie toen we aan het oefenen waren met de lift, ze dachten dat we inbrekers waren."

Ze vertelt dat het lukte om met een smoesje de hal van een flatgebouw binnen te komen. "Het oefenen ging ontzettend goed. Ik wilde oefenen om alléén te gaan, dus mijn vriendin stond op vier hoog te wachten. Kom ik die lift uit, roepend 'Yes het is gelukt', staat zij daar met twee politieagenten. Een flatbewoonster had de politie gewaarschuwd dat de lift zo vaak ging, dat ze dacht dat er insluipers waren. We moesten van die agenten zelf aan die mevrouw uitleggen wat we aan het doen waren. Ik kan er nu wel om lachen maar dat doe ik nooit meer!"

"Wat doe je niet meer? Smoesjes gebruiken of met de lift gaan?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden