Betoverend mooi portret van een stil, gelukkig leven

REMKE DE LANGE

Paterson

Regie: Jim Jarmusch

Met: Adam Driver, Goldshifteh Farahani, Nellie

*****

Hij staat 's ochtends vroeg op, werkt overdag als buschauffeur, eet 's avonds met zijn vrouw, en loopt een rondje met de hond. Zo ziet het leven van Paterson eruit. Maandag, dinsdag... alle dagen van de week.

Een treurig, sleurig bestaan? Niet wanneer Jim Jarmusch het vastlegt. De vader van de Amerikaanse independent cinema houdt van in-actie: de momenten in het leven wanneer mensen geen grootse dingen doen, maar in hun bierglas staren.

'Paterson' draait om de kleine variaties van dag tot dag. Paterson, die met zijn bus door het stadje Paterson, New Jersey rijdt, hoort twee jongetjes praten over bokser Hurrican Carter; de volgende dag becommentariëren twee uitgebluste mannen de seksuele driften van 'vrouwen van tegenwoordig'. Patersons lunchpakketje is iedere dag weer net anders gevuld. Tussendoor schrijft Paterson gedichten, zoals een gevoelig liefdevolle ode aan zijn favoriete lucifermerk.

Vol ontzag voor het kleine, voor details die nooit betekenisloos zijn, legt Jarmusch met secure dialogen en lankmoedig camerawerk (Frederick Elmes) heerlijk droogkomisch een serie ritmische dagelijksheden vast. De brievenbus die iedere middag weer scheef staat. Het intieme samen wakker worden van de buschauffeur en zijn levendige, dagdromende vrouw (Farahani). Adam Driver speelt prachtig een stille man die een stil leven leidt. En het goed heeft. De leukste momenten heeft hij met het chagrijnige hondje (Nellie, op het festival van Cannes onderscheiden met de hondenpalm) van zijn vrouw. Ze lijken elkaar te haten, maar waar zouden de twee zijn zonder hun avondwandelingetje? Het blokje om wordt steevast onderbroken voor een bezoekje aan zo'n bar waar 'iedereen elkaars naam kent'. Terwijl het hondje buiten wacht, gaat Patersons alledaagse leven binnen door. Hij babbelt met de barman, hoort het liefdesgedoe van een meisje aan. En staart in zijn bierglas.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden