Beton

Na de eerste opgewonden melding van de Romeinse correspondent van het NOS Journaal zat ik toch al gauw een uur in de Decamerone te lezen. Want daarin wemelt het van de levenslustige pastoors die allerminst afkerig zijn van de vrouwtjes, goed op dreef komen wanneer de mannen zich op het veld afbeulen, besluiten te grijpen wat er nog aan levensvreugde te grijpen valt, het listiglijk zover brengen dat de in hun gemoed laaiende vlam overslaat, op het punt van de vrouwtjes niet te vertrouwen zijn, of gewoon van de ongepast vrijmoedige bisschoppen. ,,Ja, je bent dan wel frater, hè, maar je bent niet van beton, hè'', zei frater Venantius reeds.

Met de bijdrage van de nonnen valt het mee, terwijl in mijn herinnering het in Boccaccio's vertellingen wemelde van de onkuise nonnen. Een keer worden er in een klooster nogal wat kwezelkens en patertjes in de dop geboren vanwege een vrolijke tuinknecht, en elders krijgt een abdis midden in de nacht de tip dat een der begijntjes met een man in bed ligt, ze gaat op onderzoek uit en blijkt dan in de gauwigheid in plaats van haar sluier de broek over haar hoofd getrokken te hebben van de priester die haar met regelmaat 's nachts komt bezoeken.

Ook in moppenboeken komen de nonnen er bepaald bekaaid van af. Hier winnen de grappen over de paus het zelfs van die over de priesters, die dan weer ver voor liggen op de nonnen. Nadat een bende bandieten een klooster heeft overvallen vraagt de politiecommissaris aan een non: ,,En u bent ook verkracht?'' Zij: ,,Nee. Ik wilde niet.''

Het zal wel komen omdat er vroeger bij de uitwisseling van pastoorsmoppen op verjaardagen niet al te nauw werd gekeken, maar als de nonnen in het geding kwamen, werden de kinderen eerst naar buiten gestuurd. Dan vestigt zich het idee dat het beste nog in overvloed moet komen.

De werkelijkheid blijkt inmiddels absurder en tragischer uit een rapportage die het Vaticaan maar zo lang mogelijk in een bureaulade heeft gehouden. Nonnen blijken soms zelfs systematisch door priesters te worden verkracht omdat die bang zijn voor aids bij Afrikaanse vrouwen. Er is slechts één lichtpuntje voor de paus: de heren gebruiken tenminste geen condooms.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden