Betoging bij herdenking afschaffing slavernij

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tientallen mensen hebben vanavond in Amsterdam gedemonstreerd bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. Ze zijn het niet eens met de beslissing van organisator NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis, om de herdenking en viering van de afschaffing uit elkaar te halen.

Om hun ongenoegen kenbaar te maken bliezen de betogers op fluitjes en sloegen ze op pannendeksels. Ze boden burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan om de beslissing terug te draaien en de herdenking weer op 1 juli te houden. Van der Laan zegde toe voor de zomervakantie met de actievoerders in gesprek te gaan. Hij nodigde hen daarop uit om deel te nemen aan de herdenking of anders te vertrekken. De plechtigheid begon uiteindelijk met 25 minuten vertraging.

Enkele tientallen demonstranten maakten daarna nog steeds herrie. Agenten kregen van de burgermeester opdracht om de betogers buiten gehoorsafstand van de herdenking te brengen. Na bemiddeling door Clarence Seedorf, die opriep tot rust en respect, werden de demonstranten iets stiller en konden ze door agenten weggeleid worden.

Het is vrijdag exact 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. De herdenking, waar zo'n driehonderd mensen op af kwamen, vond plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam en omvatte onder meer een vlaggenceremonie, twee minuten stilte, kransleggingen en toespraken.

Is slavernij echt verleden tijd? Nee, schreef Leonie Breebaart vorige week in Trouw. "De armoede en afhankelijkheid van immigranten en het misbruik dat daaruit volgt, leiden ertoe dat we zulke armoedzaaiers willen beschouwen als beesten. Dan hoeven we ons niet meer zo druk om hen te maken."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden