Betogers zitten het huwelijk in de weg

Het beeld van Victoria voor Buckingham Palace heeft een facelift gekregen, de vlaggemasten langs de Mall glinsteren in de zon, en het gras op Parliament Square is deels vers ingezaaid. Vanaf de perstribunes voor Westminster Abbey en Buckingham Palace moet Londen er op zijn best uitzien als op 29 april honderden miljoenen mensen van over de hele wereld inschakelen voor de bruiloft van Prins William en Kate Middleton.

Maar één 'belediging voor het oog' blijkt niet zo gemakkelijk weg te poetsen: een groepje vredesactivisten en eccentriekelingen die zich omringd door spandoeken, foto's van oorlogsslachtoffers en hun veertien tenten al jaren permanent hebben genesteld voor het parlement. Rond het startpunt van de koetstocht, bijna een VIP-plaats voor het koninklijke huwelijk.

Parlementariërs ergeren zich al jaren aan de demonstranten. In het bijzonder de tirades, met luidspreker, van Brian Haw (1949). Deze eeuwige demonstrant begon zijn protest tegen de invasie van Afghanistan en Irak bijna tien jaar geleden, op 2 juni 2001. Sindsdien loopt er een juridisch steekspel tussen de politici en Haw en de andere demonstranten. Maar ondanks al hun dreigementen zijn de politici tot op heden verrassend machteloos gebleken om een einde te maken aan deze 'genante vertoning' voor de moeder van alle parlementen, zoals de Britten hun eigen volksvertegenwoordiging graag noemen.

De koninklijke bruiloft verenigde politici in hun missie om af te komen van het gekrakeel. Van de premier tot de minister van binnenlandse zaken tot de burgemeester: iedereen bezwoer dat het plein op de grote dag verlost zou zijn van het gepeupel.

De burgemeester en andere politici zouden de politie volgens The Guardian onder hoge druk zetten om een verordening te vinden waaronder de demonstranten kunnen worden verbannen. De minister van binnenlandse zaken diende een amendement in om tenten op het plein te verbieden. Dat voorstel komt te laat voor het huwelijk.

De hekken om het lentegroene gras te beschermen tot de grote dag hebben een uitsparing vanwege de veertien tenten. Een maand geleden won de burgemeester de rechtszaak om alle tenten te verwijderen, op twee na: die van Haw, die op dit moment voor behandeling tegen longkanker in Duitsland is, en die van Barbara Tucker, die zich vijf jaar geleden bij Haw aansloot.

In een apart hoger beroep verloor het tweetal gisteren alsnog het recht om nog langer op het gras te mogen slapen. Dit is echter nauwelijks een overwinning. Het enige wat het betekent is dat het tweetal hun tenten een meter moeten opschuiven tot op de stoep. Die valt namelijk onder stadsdeel Westminster en de rechtszaak daarvan tegen de vredesactivisten voor obstructie van de vrije doorgang dient pas 9 mei. Dat is 10 dagen te laat.

De enige hoop van de politici lijkt te zijn dat een menigte van vlaggende toeschouwers de demonstranten aan het oog van het paar en de camera's zal onttrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden