Betogers bespuwen doodskist SS'er Priebke

De Duitse SS'er Erich Priebke, die vorige week op 100-jarige leeftijd overleed, zorgt ook na zijn dood voor een controverse. De doodskist van Priebke werd gisteren met gebalde vuisten, beschimpingen en speekselsalvo's ontvangen in de randgemeente van Rome waar zijn uitvaart plaatsvindt.

Honderden woedende betogers stonden tegenover aanhangers van extreem-rechts. Die zijn juist verheugd dat de ultraconservatieve priesterbroederschap in Albano Laziale de dodenmis voor Priebke wil opdragen.

Sinds de voormalige kapitein van de SS vrijdag overleed zocht zijn advocaat dagenlang vruchteloos naar een kerk die zijn uitvaart wilde verzorgen. Het Romeinse stadsbestuur, het aartsbisdom Rome, Priebkes tweede vaderland Argentinië en zijn Brandenburgse geboorteplaats wezen hem de deur.

Gisteren schoot de omstreden Priesterbroederschap van Sint Pius X Priebkes raadsman Paolo Giachini te hulp. Het kapittel van de uiterst behoudende beweging in het vlakbij Rome gelegen plaatsje Albano Laziale bood aan de dodenmis voor Giachini's overleden cliënt op te dragen.

De burgemeester van Albano Laziale ontzegde de lijkwagen te elfder ure nog de toegang tot de gemeente, maar de prefect vernietigde dat besluit. Tot groot ongenoegen van honderden betogers, die de komst eigenhandig probeerden te verijdelen. Ze probeerden met vuisten en paraplu's op de lijkwagen in te slaan en deze te bespugen. Geestverwanten van Priebke die zich ook in Albano Laziale hadden verzameld, deden daarover nadien hun beklag.

(AP)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden