Betoger tegen Benno L. gedagvaard door Bond van Wetsovertreders

Demonstranten hebben zich verzameld bij de vermoedelijke woning van de voor seksueel misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden is naar de buurtbewoners gekomen om te praten. Beeld ANP
Demonstranten hebben zich verzameld bij de vermoedelijke woning van de voor seksueel misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden is naar de buurtbewoners gekomen om te praten.Beeld ANP

De Bond van Wetsovertreders (BWO) dagvaardt een demonstrant die burgemeester Henri Lenferink van Leiden een ultimatum stelde in verband met de veroordeelde pedoseksueel Benno L.

Redactie

'Als de kersverse inwoner niet vóór komende zaterdag 08.00 uur is vertrokken, dan volgen er consequenties", zei betoger Marcel Groenendijk maandag in het tv-programma Pauw & Witteman (het moment is te zien na 13.45 min.). En daarmee speelt hij voor eigen rechter, vindt de bond die opkomt voor ex-gedetineerden.

Volgens de BWO zei Groenendijk 'dat hij namens 95 procent van de Leidenaren sprak'. Ook zou hij gedreigd hebben met de uitspraak 'niemand doet wat, en ik doe het wel', aldus de woordvoerder vandaag.

De bond spreekt van een 'groot risico dat er wat gaat gebeuren, zoals mogelijk een massale mensenmassa komend weekend in Leiden, en wil dat met een kort geding voorkomen. Wanneer dat moet plaatsvinden, is niet bekend.

'Geen pedofiel in deze wijk'
'Weg pedofiel, geen pedofiel in deze wijk', klonk het afgelopen weekeinde in Leiden. Het nieuws dat de veroordeelde pedoseksueel Benno L. sinds enkele dagen in de stad woont, heeft tot grote ophef geleid. Een paar honderd mensen demonstreerden zaterdag voor de flat van de voormalige zwemleraar.

In de sociale media volgden heftige reacties. Op Facebook werd de pagina 'Benno L. moet weg uit Leiden' aangemaakt'. Ook werden acties aangekondigd en bedreigingen geuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden