'Betere wijk is vooral zaak van lange adem'

Pastors: Ook ambtenaren nodig voor controle huisjesmelkers

Topambtenaar Marco Pastors, directeur van het nationaal programma Kwaliteitssprong Rotterdam-Zuid, is tevreden met de maatregelen die minister Liesbeth Spies van binnenlandse zaken wil nemen om de leefbaarheid in achterstandswijken van grote steden te verbeteren.

Een van de beoogde maatregelen is een verhuurverbod voor huisjesmelkers. Ook wil het kabinet inzetten op het wegwerken van taalachterstand en voortijdig schoolverlaten. De maatregelen voorzien in een verruiming van de zogenoemde Rotterdamwet, bedoeld om de grootste problemen in achterstandswijken van grote steden aan te pakken.

"Goed dat zowel de gemeente Rotterdam als het Rijk extra instrumenten wil toevoegen aan de bestaande praktijk", reageert oud-Leefbaar Rotterdam-wethouder Pastors. "Sinds Wim Deetman en Jan Mans in hun onderzoeksrapport over 'Zuid' stelden dat alleen met een gezamenlijke aanpak iets te bereiken is, houden alle partijen zich aan die afspraak."

Pastors staat in Rotterdam voor een enorme uitdaging. Plannen en initiatieven zijn er volop om het sociaal en economisch zwakke zuidelijk stadsdeel met zijn 200.000 bewoners uit het slop te trekken. Tegelijkertijd ontbreekt het aan voldoende financiele middelen om alle noodzakelijke maatregelen in de praktijk te brengen, ook als de Tweede Kamer volgend jaar met de kabinetsplannen instemt. "Op de lange termijn zijn de financiën cruciaal", denkt Pastors. "Op de korte termijn zijn 'school en werk' het belangrijkst."

De cijfers spreken voor zich. In de zeven grootste probleemwijken van Rotterdam-Zuid is 22 procent van de huishoudens aangewezen op een uitkering. Dat is bijna drie keer zo veel als het landelijk gemiddelde. De schooluitval in deze wijken is al even rampzalig.

Pastors: "Er is aangetoond dat sloop en nieuwbouw alléén onvoldoende zijn. De buitenkant is dan verfraaid, maar waar het in de kern toch om gaat is dat kinderen een vak leren en hiervoor hun school afmaken. En dat mensen die dat kunnen aan de slag gaan."

Als de plannen falen, kan zeker het middengebied van 'Zuid', waar veertig procent van de bewoners jonger is dan 23 jaar, worden afgeschreven. Dat zou een klap zijn voor allereerst de wijkbewoners. Maar Rotterdam en ook het Rijk beseffen dat verder afglijden van wijken als Hillesluis, Bloemhof, Afrikaanderwijk en Feijenoord na alle al verrichte investeringen van de achterliggende jaren het beeld zouden kunnen bevestigen van een falende overheid. Pastors, zelf inwoner van 'Zuid', is zich er terdege van bewust dat het werken aan betere wijken hoe dan ook een zaak is van geduld, van lange adem.

"De plannen die er nu liggen zien er goed uit", zegt hij. "Maar als zij worden goedgekeurd en huisjesmelkers een verhuurverbod krijgen opgelegd, zal er samen met andere maatregelen voor toezicht en handhaving meer ambtelijke capaciteit moeten komen. Dat is nog niet geregeld en vanwege de bezuinigingen waaraan ook de gemeente Rotterdam niet ontkomt, kan daar een volgend probleem ontstaan."

Een ander punt van acute zorg is de huidige instroom van arbeidsmigranten in Rotterdam-Zuid, afkomstig uit Oost-Europa, zegt Pastors. Momenteel wordt onderzocht of deze instroom het verbeteren van de kwaliteit van de bewuste wijken in de weg staat en als dit zo is, of het inperken van de migratiestroom mogelijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden