Betere nazorg na ziekenhuis redt levens

Bewoners bij Nieuw Unicum in Zandvoort, archieffoto. Beeld Anp
Bewoners bij Nieuw Unicum in Zandvoort, archieffoto.Beeld Anp

Fors minder ouderen sterven na een acute ziekenhuisopname als ze thuis nazorg krijgen van een wijkverpleegkundige. Het gaat vooral om kwetsbare tachtigplussers die na een opname voor longontsteking of een delier weer thuis 'landen'. Dat valt vaak niet mee: zonder nazorg overlijdt ruim 30 procent binnen honderd dagen. Ontfermt de wijkverpleegkundige zich over hen, dan is de sterfte een kwart lager.

Iris Pronk

Toch krijgen veel ouderen die begeleiding niet, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Van de circa honderd Nederlandse ziekenhuizen hebben er nu 29 een samenwerkingsovereenkomst met de wijkverpleging. De andere ziekenhuizen ontslaan hun patiënten nog als volgt, zegt De Rooij: "U kunt naar huis, veel succes! Uw huisarts krijgt een brief van ons. Als u nog vragen heeft, kunt u ons altijd bellen."

Veel patiënten zijn daarna ontredderd, blijkt uit een grote studie van De Rooij en haar AMC-collega Bianca Buurman onder 674 ouderen die met een acute ziekte in het ziekenhuis belandden. De helft kreeg na ontslag de gebruikelijke (geringe) zorg. "Zij zitten ineens thuis met nieuwe medicijnen en papieren, hun huisarts weet er nog niet zoveel van, over tien dagen moeten ze op controle, maar ze weten niet of hun dochter dan kan rijden", zo beschrijft de hoogleraar hun situatie.

De andere helft kreeg ondersteuning van de wijkverpleegkundige. Die kwam de patiënten ophalen in het ziekenhuis, bracht hen thuis en bezocht ze daarna nog twee keer. Zo hield ze vinger aan de pols, checkte hun medicijngebruik en schakelde zo nodig de huisarts, de specialist, de thuiszorg en de mantelzorgers in.

Deze extra zorg leidde opvallend genoeg niet tot een betere gezondheid of een sneller herstel. Alle ouderen, dus met en zonder nazorg, hadden in dezelfde mate last van 'functieverlies': ze konden verschillende dingen niet meer die ze vóór hun ziekenhuisopname nog wel konden, zoals zichzelf wassen en aankleden of boodschappen doen. Daar zat de winst niet.

Dankzij de nazorg bleven ze wel langer leven. "Als de wijkverpleegkundige zestien ouderen bezoekt, voorkomt ze één sterfgeval", becijfert De Rooij. "Zo stel je onnodige, ontijdige sterfte uit op een manier die ook nog eens heel goedkoop is: een wijkverpleegkundige kost 60 euro per uur, inclusief overhead. Maal drie is 180 euro per patiënt."

Deze samenwerking tussen ziekenhuis en wijkverpleging is onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg, waarmee de overheid de zorg voor kwetsbare ouderen wil verbeteren. Dat veel ziekenhuizen de nazorg nog niet bieden, komt volgens De Rooij doordat "we allemaal in onze eigen straat werken. Een arts denkt: als de patiënt medisch uitbehandeld is, is hij klaar." Toch verwacht ze snelle navolging, zeker nu dankzij haar studie ook wetenschappelijk is aangetoond "wat eigenlijk zo logisch is: dat nazorg tot aan de deur niet ver genoeg gaat".

Ze heeft alvast de instemming van Henk Bakker, voorzitter van de V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden. Met een 'vloeiende verpleegkundige overdracht' is voor ouderen volgens hem veel gezondheidswinst te behalen. "Er zijn 300.000 overdrachten per jaar tussen het ziekenhuis en de eerstelijnszorg. Daar worden fouten in gemaakt. Een nauwe samenwerking tussen ziekenhuis en wijkverpleging kan veel daarvan voorkomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden