Betere leiding Defensie tegen wangedrag

Militaire commandanten en leidinggevende burgerambtenaren moeten bij Defensie een grotere rol gaan spelen bij het bevorderen van de integriteit van medewerkers.

Defensie moet kritischer kijken naar militairen en burgers die ze op leidinggevende posities zet en zorgen voor tijdige doorstroming. Ook is meer openheid gewenst over schendingen van integriteit. Dat beveelt een commissie onder leiding van voormalig inspecteur-generaal Cees de Veer aan in een gisteren gepresenteerd advies aan minister Hillen.

De commissie is ingesteld na berichten over wangedrag bij defensieonderdelen in Den Helder (ict marine) en Den Haag (materieelorganisatie). Bij de onderdelen zou sprake zijn van zelfverrijking, diefstal, machtsmisbruik en intimidatie. Volgens de commissie hebben leidinggevenden de interne problemen onderschat. Door slechte werkverhoudingen konden 'relatief kleine incidenten uitgroeien tot grote problemen'.

Mogelijke schendingen van integriteit zijn vorig jaar bij Defensie 168 keer gemeld, tegen 113 keer in 2009. In 107 gevallen bleek na onderzoek sprake van schendingen. Defensie (68.000 werknemers) loopt daarmee niet uit de pas met andere ministeries. De commissie-De Veer heeft wel vastgesteld dat de ambtelijke en militaire top te weinig inzicht heeft in trends en de afhandeling van meldingen. "Als het te lang duurt voordat er iets met een melding gebeurt, zoeken mensen soms andere wegen om hun gelijk te halen", aldus De Veer.

Schendingen van integriteit zijn in een grote organisatie nooit volledig uit te bannen, maar goed leiderschap en een dito werksfeer kunnen preventief werken. Onderzoek onder werknemers naar de waardering van leidinggevenden stemt tot nadenken. In bijna de helft van de meldingen van ongewenst gedrag is de leidinggevende oorzaak, blijkt uit cijfers van de Centrale organisatie integriteit defensie. De commissie stelt vast dat veel werknemers schroom hebben om met meldingen naar hun leidinggevende te stappen. Zij kunnen terecht bij een van de vijfhonderd vertrouwenspersonen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden